Internautii moldoveni isi incurajeaza premierul sa invete limba engleza. Doi tineri din Republica Moldova au creat pe Facebook grupul "Encourage Vlad Filat to start learning english", informeaza HotNews.md. Demersul vine dupa ce prim-ministrul Vlad Filat s-a intalnit la Washington cu secretarul american de stat, Hillary Clinton. Premierul moldovean si-a sustinut discursul in limba romana, singurele cuvinte in limba engleza fiind la final: "Thank you, thank you, thank you".

"Putem spune cu certitudine ca Vlad Filat este unul dintre cei mai buni Prim-Ministri pe care i-a avut Republica Moldova. Nu putem sa nu remarcam ca, in ultima sa vizita la Washington, Primul-Ministru al Republicii Moldova a vorbit in romana. Nu este un fapt condamnabil, dar am fi dorit sa-l auzim vorbind in engleza (in romana il auzim toata ziua!)", se arata in mesajul postat pe Facebook.

"Daca mergi la Moscova si vorbesti cu Putin in rusa, la Washington, cu Hillary Clinton, nu trebuie sa vorbesti altfel decat in engleza. Si pentru ca Vlad Filat sa fie un ministru desavarsit, consideram ca fiind un pas sigur spre acest deziderat – invatarea limbii engleze. Nu o engleza «de balta», ci o engleza literara!", continua internautii moldoveni.

Grupul, care are 84 de membri pana acum, ii da si cateva exemple premierului din Republica Moldova. Pentru o cariera de succes, Vlad Filat trebuie sa evite greselile facute de vecinii din Romania. Sub titlul "Cum nu trebuie invatata engleza" sunt adunate clipuri cu Traian Basescu, Emil Boc si Ion Iliescu.

In cadrul intalnirii de la Washington a fost semnat Acordul "Compact", prin care SUA va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar de 262 de milioane dolari, informeaza Unimedia. "Stim ca e greu. Stim ca aceste reforme cer si un cost politic, dar este si mai important faptul ca Moldova se afirma ca o tara democrata, care, pentru prima data in ultimii 8 ani, are un prim-ministru ales democratic. Acest acord inseamna un capitol nou in relatiile dintre tarile noastre", a declarat Hillary Clinton.

Vizibil emotionat, premierul moldovean Vlad Filat a declarat, in limba romana: "Ceea ce s-a intamplat astazi demonstreaza inca odata ca distanta nu poate impiedica o prietenie. Tin sa va asigur ca fiecare dolar acordat prin intermediul acestui proiect isi va gasi locul pentru a aduce un beneficiu real pentru cetatenii nostri". Pentru a termina cu urmatoarele cuvinte: "Thank you, thank you, thank you!".