Scriitoarea germana de origine romana Herta Muller, castigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura in 2009, a fost spionata de Securitatea din Romania dupa ce a fost denuntata de un alt scriitor, relateaza AFP, citand postul de televiziune ARD.

Muller a intrat in vizorul Securitatii dupa ce autorul si publicistul Franz Thomas Schleich a spus ca prima ei carte, "Niederungen", contine "orientari anti-statale".

Dupa aceea, Schleich, sub numele de cod "Voicu", a spionat-o pe Mueller in anii '80, a relatat ARD, care a citat martori din acea perioada si documente din arhiva Securitatii.

Intr-un documentar ce ruleaza luni seara pe canalul ARD, Schleich a refuzat sa raspunda acuzatiilor. El a fugit in Germania la inceputul anilor '80, pretinzand ca a fost o victima a regimului comunist a lui Nicolae Ceausescu.

Muller a confirmat pentru ARD ca Schleich si "Voicu" sunt una si aceeasi persoana. Scriitoarea a cerut o ancheta in legatura cu informatorii Securitatii care traiesc in prezent in Germania.

Dupa ce a castigat Premiul Nobel pentru Literatura, Mueller a declarat ca este inca bantuita de perioada de dictatura in care a crescut si ca acest lucru i-a inspirat opera. "Ma simt libera acum dar aceste lucruri n-au disparut. Stiu cum este sa-ti fie frica in fiecare dimineata ca pana seara nu o sa mai existi", a spus ea reporterilor.

Herta Müller s-a nascut pe 17 august 1953, la Nitchidorf, langa Timisoara. Ea a fost desemnata, pe 8 octombrie anul trecut, laureata Premiului Nobel pentru Literatura pe 2009.

Herta Muller a fost hartuita de Securitate in anii '80, politia secreta ceausista propunindu-i in mod constant sa colaboreze. Scriitoarea a refuzat, drept pentru care Securitatea a raspindit zvonul ca ar fi racolat-o, pentru a-i distruge astfel imaginea. In paralel, opera publicata i-a fost cenzurata. In 1987, Muller a emigrat in Germania, scapind de teroarea Securitatii.