Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, marti, ca a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa investigheze accidentul in care a fost implicata o masina a reprezentantei diplomatice a Romaniei din Singapore, la 15 decembrie 2009. Conducerea ministerului a decis, de asemenea, rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, insarcinat cu afaceri a.i. in Singapore, pentru a sprijini derularea anchetei de catre organele judiciare.

MAE precizeaza ca a solicitat Parchetului anchetarea cazului. "Decizia a fost luata dupa verificarile interne derulate de MAE, in urma carora s-a constatat ca, din punctul de vedere al prevederilor legale si al reglementarilor internationale, Ministerul Afacerilor Externe nu are nici competentele si nici mijloacele pentru a putea identifica autorul, cauza, si conditiile producerii accidentului, aceste aspecte tinand strict de procedura penala", se precizeaza in comunicatul ministerului.

Ministerul a transmis Parchetului toate informatiile pe care le-a obtinut in acest dosar, in urma verificarilor interne derulate pana in prezent.

"MAE doreste clarificarea rapida a acestei situatii si isi da tot concursul pentru elucidarea cazului, atat in relatia cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si cu autoritatile din Singapore, cu care se afla in contact permanent. In tratarea acestei situatii, atat MAE roman, cat si autoritatile din Singapore aplica in totalitate prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice", precizeaza ministerul.

De asemenea, MAE a anuntat ca a decis rechemarea de la post a insarcinatul cu afaceri a.i., Silviu Ionescu, "pentru a sprijini derularea anchetei". Ministerul "va continua verificarea interna pentru a vedea daca domnul Silviu Ionescu a respectat normele diplomatice, in contextul existentei unor relatari de presa legate de acesta".

"MAE roman regreta profund faptul ca acel accident a avut loc, oricare ar fi circumstantele producerii acestuia, cu atat mai mult cu cat s-a soldat cu victime si cu pierderea unei vieti omenesti. MAE transmite condoleante familiei tanarului decedat in acest accident", se precizeaza in comunicat.

Ministerul roman de externe a precizat ca "articolul 31 alin. 1 al Conventiei de la Viena (n.red. unde atat Romania cat si Singapore sunt parti) cu privire la relatiile diplomatice (18 aprilie 1961) prevede ca Agentul diplomatic se bucura de imunitatea de jurisdictie penala a statului acreditar. Conform articolului 31 alin. 4 al Conventiei de la Viena … imunitatea de jurisdictie a agentului diplomatic in statul acreditar nu poate scuti pe acest agent de jurisdictia statului acreditant. In consecinta, procedura penala intr-un caz in care este implicat un diplomat in tara in care este acreditat se deruleaza in statul din care provine acesta".

La 15 decembrie, o masina Audi A6 ce apartine Ambasadei Romaniei la Singapore a lovit trei persoane la doua intersectii din Bukit Panjang. Soferul nu a oprit masina. Una dintre victime, Tan Kok Wai, a suferit rani grave la cap si a murit dupa 10 zile la un spital local. Ionescu este suspectat ca a condus masina implicata in accident.