Insarcinatul cu afaceri a.i. al misiunii diplomatice a Romaniei in Singapore este suspectat de politia locala ca a lovit cu masina patru persoane si a fugit de la locul accidentului, transmite The Temasek Review. In urma accidentului care a avut loc la 15 decembrie, o persoana a fost ucisa. Dr. Silviu Ionescu ar fi plecat intre timp din Singapore si a ajuns in tara.

Potrivit informatiilor furnizate de presa locala, si citate de DPA, Ionescu se afla in prezent in Romania, el suferind de diabet. Un cotidian chinez afirma insa ca nu se stie cu exactitate unde se afla Ionescu in acest moment.

Politia locala nu a exclus inca niciun suspect in accidentul produs la 15 decembrie, in jurul orei 3 dimineata.

Conform informatiilor publicate de cotidianul chinez Lianhe Wanbao, o masina Audi A6 de culoare neagra a lovit patru persoane la doua intersectii din Bukit Panjang. Soferul nu a oprit masina. Una dintre victime, Tan Kok Wai, a suferit rani grave la cap si a murit dupa 10 zile la un spital local.

Ionescu a anuntat politia ca o masina ce apartine ambasadei romane a fost "furata", insa anchetatorii sustin ca reclamatia diplomatului a fost depusa la 40 de minute dupa producerea accidentului. Politistii au gasit masina abandonata intr-o zona industriala din suburbii. Presa locala afirma ca "este o misiune aproape imposibila sa furi o masina de la o ambasada".

Un martor a declarat ca a incercat sa arunce cu o piatra spre masina pentru a-l impiedica pe sofer sa fuga, insa masina s-a indreptat spre el cu viteza si era sa-l loveasca. Automobilul s-a oprit dupa cateva momente iar soferul a coborat geamul si a strigat la martor. Acesta a descris politistilor semnalmentele soferului.

Singapore si Romania nu au tratat de extradare

Pagina MAE precizeaza ca Silviu Ionescu este Insarcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei la Singapore. Ionescu este diplomatul cel mai inalt in grad de la misiunea diplomatica, el avand imunitate conform Conventiei de la Viena legata de relatiile diplomatice.

Aurelian Neagu, care indeplineste de la Tokyo si functia de ambasador roman in Singapore, a declarat pentru publicatia The Straits Times ca asteapta raportul oficial al politiei locale in legatura cu accidentul: "Dupa ce raportul o sa fie publicat si vom citi concluziile, vom vedea ce se va intampla". Cotidianul chinez afirma ca nu exista un tratat de extradare intre Singapore si Romania.

Lianhe Wanbao a precizat ca "pentru motive necunoscute, politia din Singapore nu l-a tratat pe Silviu Ionescu ca suspect principal in acest caz si nu i-a confiscat pasaportul pentru a-l impiedica sa plece din tara".

O scrisoare publicata de Ministerul Afacerilor Externe din Singapore i-a asigurat pe cetateni ca "membrii corpului diplomatic si consular trebuie sa respecte legile si procedurile din Singapore, in ciuda imunitatii diplomatice prevazute de Conventia de la Viena".

Lianhe Wanbao sustine ca mama lui Tong a declarat ca vrea "dreptate" pentru fiul sau: "Femeia ar avea mai mult noroc daca va zbura pana in Romania sa ceara ajutorul politiei locale, decat sa depinda de politia din Singapore care inca investigheaza cazul si, dupa doua saptamani, nu are niciun rezultat".