Menora evreiasca instalata la 11 decembrie in parcul Stefan cel Mare din Chisinau a fost doborata la pamant de catre un grup de enoriasi ortodocsi. Circa 100 de oameni, inarmati cu drapelele Republicii Moldova, cruci si lozinci, au protestat in centrul Capitalei impotriva simbolului evreiesc instalat cu prilejul sarbatorii Hanuka.

Dupa ce au scandat lozinci antievreiesti, ei au smuls menora si au infipt in locul acesteia o cruce din lemn, scrie Unimedia.md.

Protoiereul Anatolie Cibric de la Biserica „Sfanta Paraschiva”, impreuna cu ceilalti protestatari, au rasturnat-o langa soclul lui Stefan cel Mare.

„Noi suntem in tara ortodoxa si Stefan cel Mare a aparat-o de tot soiul de jidovi, dar ei au venit si au pus menora. Este o faradelege, o ingaduinta a puterii de stat de astazi, care a permis asa ceva intr-o tara ortodoxa. Eu fac apel, daca sunteti ortodocsi, sculati-va si spuneti cuvantul vostru”, sustine protoiereul Anatolie Cibric.

Presedintele Comunitatii Evreiesti. Alexandru Pincevschi, a declarat pentru Publika TV ca protestul este antisemit. Reprezentantii comunitatii evreiesti se vor intalni luni intr-un Congres Extraordinar pentru a decide ce masuri trebuie sa ia ca urmare a actiunilor unui grup de enoriasi ortodocsi.

Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Moldovei afirma ca gestul enoriasilor nu a fost aprobat de conducere.

Politistii sustin ca au incercat fara succes sa-i opreasca pe protestatari sa doboare menora.

Menora a fost mutata la Memorialul Victimelor Holocaustului din Chisinau.

Comunitatea evreiasca din Republica Moldova numara 30.000 de membri.

N.Red. Sectiunea de comentarii la acest articol a fost blocata.