Am citit cu amaraciune pozitia unor politicieni si comentatori cu privire la rezultatul alegerilor in diaspora, atunci cand s-a anuntat ca romanii de peste hotare au inclinat balanta pe 6 decembrie. “Romanii din strainatate habar nu au ce se intampla in tara”, “ei nu platesc taxele ca noi, cei din tara”, “se uita doar la televizor, sunt rupti de realitate” si pana la fraza care m-a lasat fara rasuflare: “Nici nu ar avea dreptul sa voteze”.

O vreme, votul era un drept al celor avuti. Apoi, odata cu triumful istoric al democratiei, in era lui Barack Obama, s-a ajuns la emfatizarea votului popular, universal, fara bariere discriminatorii. Si pentru ca veni vorba de cei avuti, ni s-a reprosat noua, celor din strainatate, ca “acum traim bine si nu mai stim ce se intampla in tara”.

Nu, romanii din diaspora stiu prea bine de ce au plecat din tara. Sau mai bine zis de ce au luat drumul pribegiei. Nu au plecat pentru ca era bine in tara. Au plecat pentru ca la un moment sau altul al istoriei recente, si-au dat seama ca, daca vor sa-si realizeze visurile, oricare ar fi fost ele, au mai multe sanse peste hotare. Au plecat cu inima sfasiata in urma unei decizii luate cu greu: de bine, nu au plecat. Nu poti acuza un om care a avut curajul sa ia o asemenea decizie, ca este “rupt de realitatea din Romania”!

Pe de o parte, ne mandrim cu succesele romanilor peste hotare: cu angajatii de la Silicon Valley si cu Herta Muller; deplangem “fuga de creiere” si emigrarea doctorilor in Vest. Dar, cand e vorba de voturi, “capsunarii nu stiu sa voteze”. Zic unii din asa zisii analisti, ca votul unui emigrant valoreaza mai putin decat cel al alegatorului mediu din tara, adica “barbat, peste 50 de ani, cu 10 clase”!

Sunt buni, “capsunarii”, sa trimita bani acasa, cu milioanele, in fiecare an! Dar la vot nu sunt buni, pentru ca “sunt rupti de realitatea din tara!” Putini se gandesc, de fapt, ca acei care “o duc bine”, cum au fost acuzati conationalii din diaspora, sunt cei mai putini coruptibili. Nimeni nu a vazut propagandisti cu saci de faina, orez sau cu galetile prin orasele din Italia, Spania sau Statele Unite!

Integral pe blogul Mirunei Cajvaneanu