Republica Moldova nu si-a putut alege luni presedintele, dupa ce comunistii s-au retras de la lucrarile Parlamentului si au refuzat sa voteze. Presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a anuntat ca se vor organiza alegeri anticipate. Intre timp, "a inceput destramarea Partidului Comunistilor", anunta publicatia Unimedia.md.

"Sunt absolut convins ca modul in care s-a comportat PCRM astazi va avea un ecou profund. Stim ca organizatiile lor teritoriale vor fi nemultumite de decizia lor", a declarat pentru publicatia de la Chisinau presedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov. "Mark Tkaciuk face lista persoanelor care vor sa preia conducerea Partidului Comunistilor. De azi incepe destramarea PCRM!”, a avertizat Diacov.

Declaratia acestuia este sustinuta si de anuntul unui deputat al Partidului Comunistilor. Vladimir Turcan a declarat luni, dupa esecul votului, ca se gandeste sa paraseasca PCRM. "Nu exclud aceasta posibilitate. Ma gandesc la acest lucru si voi face un anunt in acest sens in timpul cel mai apropiat", a declarat Turcan, pentru Unimedia.md.

Liderul PD, Marian Lupu, a fost unicul candidat inscris in cursa pentru functia de presedinte al Republicii Moldova. El este sustinut de Alianta pentru Integrarea Europeana (AIE), care detine 53 de mandate de deputat. 53 au fost si voturile primite luni de Lupu, in Parlament. Insa pentru a castiga alegerile, el are nevoie de inca 8 voturi de la deputatii PCRM.

Mihai Ghimpu, care in acest moment este presedintele interimar al Republicii Moldova, va trebui sa dizolve Parlamentul si sa anunte noi alegeri anticipate. Dar situatia nu este noua, informeaza Timpul.md, care aminteste ca pe 20 mai si pe 3 iunie anul acesta, partidele de opozitie - PL, PLDM si AMN - au contestat rezultatul alegerilor, provocand anticipate. Acum, Marian Lupu a anuntat insa ca prioritatea aliantei care il sustine este ca, pana la alegerile anticipate, sa modifice Constitutia pentru ca presedintele sa fie ales cu 50+1 voturi sau in urma unui scrutin universal.