MAE a publicat pe site repartizarea buletinelor de vot pentru alegerile de saptamana viitoare. Cele mai multe sunt destinate, in mod firesc, Italiei si Spaniei, 167.600, respectiv 155.200. In Republica Moldova au fost repartizate 52.000. Ministerul a trimis in strainatate 600.000 de buletine de vot pentru alegeri si tot atatea pentru fiecare intrebare a referendumului, informeaza un comunicat al ministerului.

Lista completa poate fi consultata aici.

MAE a anuntat organizarea a 294 de sectii de vot in strainatate, pentru alegerile prezidentiale, un numar mult mai mare decat la alegerile precedente.

Un numar semnificativ mai mare este in Italia si Spania, tari in care intotdeauna a existat un interes crescut pentru procesul electoral, dar si un numar semnificativ de romani. Astfel, in Spania vor fi 55 de sectii de vot, in Italia - 38, in SUA - 28, in republica Moldova- 13, in Franta - 9, in Germania - 5, in Rusia - 3, in Marea Britanie - 8, in Canada - 4. O lista completa a acestora se gaseste pe site-ul MAE, aici.

De aceasta data, turistii aflati in strainatate vor putea sa voteze si ei, in baza unui act de identitate valabil, sau al unui titlu de calatorie, dupa ce vor completa o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat si in alt loc. Actele in baza carora se poate vota este cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletin de identitate, pasaport diplomatic, pasaport de serviciu, pasaport simplu si titlu de calatorie. Titlul de calatorie poate fi obtinut de la consulate in conditiile in care actele de identitate sunt expirate sau pierdute.

Procedura de vot este simpla: cetatenii merg la sectia de vot, sunt inscrisi pe o lista, completeaza acea declaratie pe proprie raspundere. Membrii biroului sectiei de vot verifica datele personale, valabilitatea actului de identitate, iar dupa vot birourile sectiilor de votare vor trimite Autoritatii Electorale Permanente listele cu alegatori. Revine AEP sarcina de a verifica aceste liste si de a constata daca cetatenii inscrisi pe ele figureaza ca au votat de mai multe ori sau nu.