Doua dintre cele mai importante cotidiene din Italia, Corriere della Sera si La Stampa, au publicat miercuri dezvaluiri in legatura cu un nou scandal “sexgate” in care ar fi implicat premierul Sivio Berlusconi. Ziarele au publicat fragmente ample din interogatoriul la care a fost supus Gianpaolo Tarantini, un cunoscut intreprinzator italian, care a declarat in fata organelor de ancheta ca, in diferite ocazii, a platit 30 de tinere pentru a-i tine companie lui Silvio Berlusconi. Printre fete, apar in mai multe randuri si referiri la Ioana Visan, mai bine cunoscuta in anturajul ei drept “Ana”, dupa toate probabilitatile, romanca.

Unele dintre tinere, se citeste in documentul dezvaluit, au ramas chiar peste noapte la resedinta premierului italian. Din marturiile lui Tarantini nu lipsesc detaliile picante cu privire la decontarea “prestatiilor”: o mie de euro pentru o noapte, plus plata cheltuielilor de transport cu avionul. Tarantini a mai precizat anchetatorilor ca Silvio Berlusconi nu era la curent cu plata fetelor.

“Pe Ioana Visan, careia i se spune Ana, am cunoscut-o prin intermediul unui prieten, Peter Faraone (…). Stiam faptul ca Ioana este o “escorta” (prostituata de lux, n.red.). Pe data de 8 octombrie 2008 le-am invitat (pe Ioana si o alta fata, Barbara Guerra, n.red.) la Roma, (…) platindu-le si o suma corespunzatoare in eventualitatea ca ar putea avea un raport sexual cu presedintele consiliului de ministri Berlusconi. Imi amintesc ca atat Ioana Visan, cat si Barbara Guerra au stat peste noapte acasa la presedinte. Pe data de 9 octombrie (a doua zi, n.red.) nu le-am mai platit alte sume de bani celor doua, Visan si Guerra”.

Din paginile interogatoriului mai aflam ca romanca a revenit la resedinta premierului italian, pe 16 octombrie: “la intalnirea de pe 16 octombrie de la resedinta premierului, nu am dat niciun ban Ioanei Visan si celorlalte, limitandu-ma sa le platesc biletul de avion de la Milano”.

Publicatia L'Espresso a confruntat dezvaluirile lui Tarantini cu agenda publica a lui Berlusconi: a doua zi dupa cea de-a doua intalnire privata cu Ioana Visan si alte doua tinere, primul ministru italian “este plin de voie buna si primeste vizita unui jurnalist de la cotidianul Il Giornale, caruia i se lauda ca “se misca precum un titirez pentru binele tarii sale”.

Dezvaluirile din cele doua ziare italiene au determinat o reactie dura din partea lui Antonio Laudati, seful Procuraturii din Bari, care se ocupa de ancheta: "Este vorba despre un deserviciu enorm, in primul rand fata de evolutia anchetei, apoi fata de incalcarea vietii private a cetatenilor, apoi pentru ca stabileste un raport incorect intre desfasurarea unei anchete si informatia publica”, a declarat Laudati pentru Reuters.

Faptul ca mai multe tinere romance au participat la petrecerile organizate la resedinta premierului italian a fost confirmat si de Barbara Montereale, un manechin care a facut mai multe dezvaluiri publicatiei La Repubblica.

Barbara Montereale a declarat pentru La Repubblica in luna iunie ca "majoritatea tinerelor invitate la vila lui Berlusconi din Sardinia erau straine". "Nu imi amintesc numele lor, dar majoritatea erau straine. Slave, romance, ceva de genul acesta. Nu stiu tarile, dar erau fete din Europa de Est. Mi-am dat seama dupa accentul pe care il aveau. Pareau sa se simta ca acasa, aveau un comportament familiar cu Presedintele Consiliului si toate ii spuneau Papi. Erau invidioase una pe cealalta si mi-au spus ca erau acolo de mai multe zile".

In urma celor publicate, de la Palazzo Chigi, sediul guvernului, nu a fost emisa inca nicio replica oficiala.