Knoblauchsland, sau Tara Usturoiului. Importanta zona legumicola de langa Nürnberg nu poate trai fara sezonieri pe perioada recoltei. Intre acestia, si 24 de romani. Dintre ei, patru si-au luat inima in dinti, la sfarsit de contract, cerandu-si drepturile nerespectate de patron. De data aceasta, n-au facut circ public, ci au sesizat autoritatile germane in drept. Vama germana a controlat si a gasit, pe langa „salariul foamei“ pe care l-au primit romanii dupa saptamani intregi de truda, conditii mizere de cazare, apa calda „cu portia“, garantii pe frigider si pe pantofii de lucru.

Cu taxiul in directia vama

„Mereu se intampla ca angajatii inselati la salariu si platiti necorespunzator sa solicite ajutorul functionarilor de la controlul financiar al muncii la negru (n.r. Finanzcontrolle Schwarzarbeit, serviciu in cadrul vamii germane)“ ne spune Martina Stumpf, de la oficiul de presa al vamii din Nürnberg. „Impinsi de nevoie, acestia vin benevol la autoritati, pentru a-si reclama patronii“, adauga Stumpf.

Asa s-a intamplat si cu cei patru romani care, in 15 iulie, vazandu-se trasi in piept la plata salariului dupa un sezon de recolta, n-au luat ciomagul si nici microfonul de stiri de scandal, ci pe un sofer de taxi ca traducator si directia vama.

Romanii au reclamat salariul de mizerie primit, cca 3,60 de euro pe ora, desi intelegerea ar fi fost de 5 euro/ora. Au mai reclamat si plata incorecta de la finalul contractului, deoarece nu le-au fost luate in considerare toate orele lucrate. In plus, ei au declarat ca li s-ar fi oprit din salarii si „daca lucrau prea incet, sau achizitorii de legume refuzau o parte din marfa, din motive de calitate“.

Mizeria din containere

Proprietarul fermei agricole a declarat ca plata a fost pausala, tarif unic aplicat la 30 de ore de lucru saptamanal. El nu a putut insa documenta numarul de ore prestate zilnic de sezonieri. Aceasta au putut-o insa face pagubasii, care, vazand ca vamesii le vin de fapt in ajutor, au inceput sa scoata la iveala notitele cu orele lucrate efectiv.

Femeile mai ales, pareau sa fi fost de tot speriate de patron, pana sa-si scoata pontajul propriu din buzunare si sa se decida sa-l arate vamii. Intr-unul dintre cazuri, discrepanta pare sa fi fost de 189 de ore, adica de aproape 1000 de euro.

Cu mandat de la procuratura din Nürnberg, vama a continuat cercetarile la sediul fermei si la locurile de cazare ale recoltatorilor. Concluzia? Conditii mizerabile. „In containerele supraetajate se dormea uneori cate doi in pat sau pe o saltea si se intampla sa lipseasca apa calda. Pentru folosirea frigiderului se taxau 25 de euro, iar pentru pantofii pusi la dispozitie de angajator, trebuia platita o garantie“, precizeaza Martina Stumpf.

In urma anchetei, vama a inaintat plangere la procuratura din Nürnberg impotriva patronului german, pentru „fondata suspiciune de diminuare a contributiilor la asigurarile sociale“. Aceasta infractiune se pedepseste in Germania cu amenda sau inchisoare pana la cinci ani.

In topul sezonierilor straini

Daca acuzatiile se dovedesc intemeiate, inca un fermier german a adus rusine peste bransa, caci nu e padure fara uscaturi. Insa „a insinua ca angajatorii din Knoblauchsland nu respecta prevederile legale, e foarte, foarte indraznet“ spune Helmut Wolf, directorul Asociatiei Fermierilor Bavarezi. „Conform contractului tarifar, salariul pe ora brut al sezonierilor e de 6 euro. Fara a calcula impozitul si dupa plata asigurarilor sociale, se ramane cu 4,80 euro/ora in mana.“ precizeaza el in presa locala din Nürnberg.

La sfarsitul lunii iulie, Agentia Federala de Munca din Germania (Bundesagentur für Arbeit – BA) publica cifrele de intermediere a lucratorilor sezonieri in agricultura, care indica o crestere semnificativa a celor veniti din strainatate. 234.000 de sezonieri straini indica BA in iulie, cu 9.700 mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Recordmeni sunt polonezii si romanii, cu mentiunea ca numarul primilor este in declin, iar al romanilor in plina ascensiune.

71.000 de romani (cu 14.700 mai mult ca in 2008) au primit, dupa datele BA, permis de munca sezoniera in agricultura in Germania, in 2009. Astfel, ei se situeaza pe locul al doilea, dupa polonezi (145.000), al caror numar a scazut cu 5.600.