"Va asteapta o lume deschisa, o lume altfel decat cea in care am trait noi, cand eram de varsta voastra, si este foarte bine ca este asa. Orice fel de bariera administrativa sau tehnica nu va poate sta in cale. Este dreptul dumneavoastra fundamental sa invatati oriunde in lume si sa intrati intr-o competitie onesta, morala si directa din punct de vedere profesional", le-a spus ministrul de externe Cristian Diaconescu olimpicilor moldoveni la limba romana si istorie, aflati in Romania intr-o vizita de informare si documentare.

Intalnirea cu tinerii moldoveni a avut loc la sediul Ministerului de Externe, cu o zi inaintea alegerilor din Republica Moldova. A fost o ocazie pentru ca ministrul sa raspunda curiozitatilor copiilor referitoare la modul in care politica externa se raporteaza la cetatean sau la modalitatile de dialog cultural si educational dintre Romania si Moldova.

Seful diplomatiei romane a transmis insa si niste mesaje. El le-a vorbit olimpicilor despre proiectul european si avantajele sale: "Nimic nu este mai interesant ca viziune si capacitate de a atrage interesul cetateanului, din punct de vedere educational, material, al implinirii aspiratiilor, decat proiectul european. Acesta inseamna cooperare pentru libera circulatie, garantarea si functionarea democratica a institutiilor, cat mai putina birocratie, zero coruptie si, mai ales, posibilitatea de a deschide orizonturi pentru implinirea aspiratiilor fiecaruia. Din acest punct de vedere, nicio alta politica nu este mai adecvata asteptarilor pe care si dumneavoastra le aveti (…) In relatia cu Republica Moldova, acest proiect european l-am promovat, il promovam si il vom propune in continuare, respectand regula democratica a formarii mecanismului politic, pe baza alegerilor libere. Alt gen de politica in aceasta zona si in acest moment nu este adecvat", a spus ministrul potrivit unui comunicat al MAE.

Mai mult, el i-a incurajat privind dreptul lor la educatie "oriunde in lume", subliniind ca este obligatia oricarui stat european sa asigure egalitate de tratament si liberul acces la educatie. "Ceea ce le spunem copiilor nostri de aici va spunem si dumneavoastra – va asteapta o lume deschisa, o lume altfel decat cea in care am trait noi, cand eram de varsta voastra, si este foarte bine ca este asa. Orice fel de bariera administrativa sau tehnica nu va poate sta in cale. Este dreptul dumneavoastra fundamental sa invatati oriunde in lume si sa intrati intr-o competitie onesta, morala si directa din punct de vedere profesional. Este datoria institutiilor oricarui stat european sa asigure egalitate de tratament si liberul acces la ceea ce inseamna educatie".

Intrebat de tineri ce sfat ar avea pentru ei si pentru tinerii din Republica Moldova, ministrul a raspuns: "Sfatul ar fi sa va informati, sa va educati pentru a avea capacitatea de a face judecati de valoare in cunostinta de cauza. In momentul in care acest lucru se intampla, nu mai e nevoie sa va dau eu sfaturi pentru ca veti sti dumneavoastra ce e de facut".