Cinci observatori din Rusia si Belarus care urmau sa monitorizeze alegerile parlamentare anticipate in Republica Moldova au fost obligati de politia din Balti sa paraseasca localitatea, marti, la orele diminetii. Colonelul Valeriu Poparcea, comisar de Balti, a precizat ca „cele cinci persoane, de fapt, nu aveau acreditari de observator”, informeaza Jurnalul de Chisinau.

Colonelul Poparcea a tinut sa precizeze ca cele cinci persoane nu au fost expulzate, ci le-a fost redus termenul de sedere in Republica Moldova. „Acum cetatenii respectivi se afla la consulatele tarilor lor din Chisinau pentru discutii”.

Potrivit unor informatii operative, cele cinci persoane ar fi urmat „sa faca probleme”, inclusiv „sa organizeze dezordini in masa”, a mai spus comisarul de Balti.

Ppresedintele Consiliului Electoral de Circumscriptie Balti, Ion Ciobanu, a declarat ca autoritatea electorala nu a fost informata despre acest incident.

Prezenta observatorilor nu este binevenita

Potrivit declaratiilor observatorului independent rus Aleksandr Kanev, marti, in jurul orelor 06:00, reprezentantii politiei pentru migratie din Republica Moldova au batut la usile membrilor delegatiilor de observatori aflati la Balti. Acestia au fost condusi la o sectie de politie locala unde li s-a adus la cunostinta ca "prezenta lor nu este binevenita" si ca trebuie sa paraseasca teritoriul Republicii Moldova pana la miezul noptii, informeaza Agerpres. Politia din Balti a refuzat sa puna la dispozitie un document oficial cu decizia expulzarii, sustine Kanev, citat de Gazeta.ru.

Acelasi expert rus a mai spus ca autoritatile moldovene au intreprins masuri similare si in alte orase, vizand zeci de observatori din tari CSI - Rusia, Belarus, Kazahstan - grupati in organizatia ENEMO (Reteaua Europeana de Organizatii de Monitorizare a Alegerilor).

Aleksandr Kanev este seful pentru programe regionale din cadrul Fundatiei pentru dezvoltarea politicilor informationale de la Moscova si a sosit luni in Moldova pentru monitorizarea scrutinului anticipat din partea organizatiei neguvernamentale rusesti "Golos".

Observatorilor ENEMO, sositi la invitatia autoritatilor Republicii, li s-a spus ca numai 53 dintre ei au primit acreditare. Ceilalti trebuie sa paraseasca teritoriul moldovean pana la 29 iulie, ora 0:00.

Alti 11 observatori din Georgia sunt retinuti de luni pe aeroportul din Chisinau.