In timp ce telejurnalele din Peninsula au transmis ultimele clipe din viata lui Petru Barladeanu, agonizand in gara din Napoli, o alta stire a atras atentia italienilor. Scenariul este aproape acelasi, dar victima este un patruped: o statie de metrou, un roman despre care se afirma ca este tigan, un caine prins de scarile mobile. Dar de aceasta data, reactia trecatorilor este departe de a fi una indiferenta.

Urca scarile mobile din gara Termini, impreuna cu un pui de maidanez si, ajuns in varf, in loc sa-l ridice, l-a lasat jos, prinzandu-i-se astfel labele intre treptele de fier si platforma metalica”, incepe relatarea de ieri a unuia din cele mai citite ziare gratuite din capitala, “Leggo”.

In articol, intitulat:“Abandonand cainele ranit, un roman risca sa fie linsat” se mai arata ca proprietarul cainelui, “un nomad roman de 43 de ani cu cazier”, in loc sa sara in ajutorul patrupedului, incearca sa scape, fugind spre iesirea din metrou. Trecatorii, care au asistat la incident, au chemat imediat carabinierii aflati in statie, care l-au urmarit pe roman si l-au blocat in piata din fata garii. Intre timp, in jurul romanului, s-a adunat deja “o multime amenintatoare”, gata sa-l linseze; el a fost salvat de catre politistii care au intervenit. Dus la sectie si acuzat de tratament rau aplicat animalelor, stapanul cainelui a fost in cele din urma eliberat. Cainele a fost extras dintre trepte de catre tehnicienii din gara, i s-au acordat ingrijiri veterinare, iar acum este in afara oricarui pericol.

Articolul, postat si pe situl online al cotidianului Leggo, a starnit un val de reactii negative din partea italienilor la adresa romanilor.

Cativa cititori s-au oferit sa adopte cainele ranit, dar cei mai multi au profitat pentru a se dezlantui impotriva tuturor romanilor din Italia: “Numele de roman apare numai in articole de crima, violenta, droguri, violuri, acum si maltratari de animale. Iar noi nu putem face nimic, pentru ca daca ies romanii din tara, nu mai intra banii. O intreaga mafie se foloseste de aceste “elemente” (romanii, n. red.) ca sa faca bani”, spune Sebastiano. “A sosit momentul ca toti sa se intoarca de unde au venit. Nu trebuie primiti in Italia, merita aruncati in inchisori”, adauga revoltat Fillo78.

“Afara cu rromii si cu romanii, si toti cei ca ei, murdari si puturosi” (Vali), “Ar fi trebuit ca politia sa lase multimea sa-l linseze”, scrie Gino. Gloria adauga: “sa-i trimitem pe toti acasa (strainii, n.red.), in special pe romani, care sunt toti niste nenorociti”, iar alt comentator: “sa-l prindem si sa-l bagam cu capul in scarile mobile”. Unul din cele mai dure atacuri la adresa romanilor a fost scris cu majuscule si nu a a fost sters de catre moderatorul site-ului: “Bastarzilor: viva camerele de gazare impotriva c… umani, viva rugurile de la Napoli”- cu referinta la episodul de anul trecut, cand o tabara de tigani romani a fost arsa de catre locuitorii unui cartier din Napoli.

Comentariul unui cititor care a amintit de soarta lui Petru Barladeanu, lasat sa moara tot intr-o statie de metrou, nu a atras insa atentia nimanui.

Episodul, a fost reluat azi (joi, 18 iunie, n.r.) si de catre cotidianul “Il Giornale”, acelasi care a fost in centrul polemicii dupa apelativul “tigan de pe banca tehnica”, rezervat antrenorului Lucescu. Tot in editia de azi a aceluiasi ziar, apare si o stire despre reactia xenofoba la adresa tiganilor din Irlanda, intr-un articol intitulat: “Si la Ulster explodeaza ura impotriva romanilor”.

Una din primele reactii la publicarea articolelor din “Leggo” si “Il Giornale” a fost aceea a avocatului Giancarlo Germani, presedintele Partidului Romanilor din Italia. El a trimis azi o sesizare la Biroul Anti-discriminare din cadrul Guvernului italian (UNAR), unde a semnalat relatarea tendentioasa a episodului. “Daca un caine ranit in scarile mobile a devenit un subiect mai important decat un roman lasat sa moara in indiferenta generala, atunci exista o problema grava in Mass Media din Italia, mai ales in unele ziare, cum ar fi Il Giornale. Am cerut deschiderea unei anchete in care sa se stabileasca daca recentele articole aparute in Il Giornale nu constituie o instigare la ura rasiala si xenofobie”, ne-a declarat Germani.