Romanii de etnie roma din Belfast, supusi unor atacuri extremiste in ultima saptamana, au fost mutati de catre autoritatile britanice din biserica in care se refugiasera intr-un centru social, unde vor ramane pana la solutionarea situatiei lor. Un reprezentant al Consulatului Roman ii va vizita astazi.

Autoritatile britanice cauta fonduri pentru repatrierea romilor. Gordon Brown a condamnat violentele din Belfast, afirmand ca spera ca autoritatile sa ia toate masurile necesare pentru a proteja familiile.

Ambasadorul roman la Londra, Ion Jinga, a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile romane colaboreaza cu cele britanice pentru solutionarea problemei grupului de romani romi din Belfast.

"Ambasada Romana la Londra condamna cu fermitate orice act cu caracter extremist. Am luat legatura cu Ministerul britanic de Externe, fata de care ne-am exprimat preocuparea si i-am rugat sa ia masurile necesare pentru ca aceasta situatie sa nu se mai repete. Suntem in legatura cu autoritatile din Belfast: politia, consiliul local, organizatii romane locale si cu biserica implicata. Ambasada Romaniei s-a autosesizat in acest caz. Un reprezentant al sectiei Consulare se va deplasa in aceasta dupa-amiaza in Belfast", a declarat Jinga.

"Este absolut regretabil ca un astfel de atac are loc impotriva unor cetateni romani. Comunitatea romaneasca din Marea Britanie este o comunitate bine integrata. Am fost saptamana trecuta la Cardiff, unde s-a inaugurat o biserica romaneasca. Am gasit o comunitate mica, de 100-200 de oameni, dar care traiau in conditii absolut firesti. In comunitatea de la Boston la fel. Si in Scotia, avem o comunitate serioasa", a adaugat acesta.

Majoritatea celor 115 cetateni romani de etnie roma ar putea fi repatriati, la cererea lor. Autoritatile britanice cauta, in prezent, solutii de finantare in acest sens. Surse apropiate HotNews.ro au declarat ca in zona Lisburn Road din Belfast locuiesc aproximativ 200 de romani de etnie roma, traind in case dezafectate la marginea orasului. Membrii comunitatii rome se intretin, in general, din cersetorie si spart bancomate, mai spun sursele.

Lord David Trimble, conservator al Camerei Lorzilor, politician nord-irlandez si detinator al premiului Nobel pentru pace, a declarat pentru HotNews.ro nu este prima data cand romanii sunt tinta unor atacuri de acest gen in Irlanda de Nord. El si-a afirmat suspiciunea ca grupul de cetateni romani din Belfast a fost atacat de grupuri paramilitare loialiste din motive politice.

Intrebat daca exista tensiuni intre localnici si europenii estici, Lord Trimble nu a exclus varianta. El insa si-a argumentat banuiala, aratand ca grupurile paramilitare loiale miscarilor violente din trecultul Irlandei de Nord au atacat si membri ai comunitatii chineze din regiune: "Evenimentele fac parte din starea de mahmureala lasate de problemele pe care le-am avut in trecut in Irlanda de Nord. Unii au dificultati in a se distanta de comportamentul paramilitar, dar asta este doar o suspiciune personala".

Intrebat daca s-ar repatria in cazul in care ar fi unul dintre minoritarii abuzati, acesta a afirmat ca ar anunta politia si ar avea pretentia sa fie protejat.

Roman din Belfast: “Chiar daca gestul neonazistilor nord-irlandezi e complet condamnabil, tiganii nostri si-au cam facut-o cu mana lor!”

Hotnews a incercat sa ia legatura cu mai multi reprezentanti ai comunitatii romanesti din Belfast, care cunosc mai bine conditiile care au dus la escaladarea conflictelor dintre grupurile de tineri neo-nazisti din capitala Irlandei de Nord si tiganii romani.

Paul T. are 32 de ani si locuieste de 8 ani in Belfast, impreuna cu actuala sa sotie. “Si cind am ajuns noi aici, in 2001, erau ceva probleme facute de tiganii romani, insa in ultimii 2-3 ani, cam de cind s-a dat liber la vize si am intrat in Uniunea Europeana, numarul lor a crescut considerabil. Nimic rau cu asta, doar ca s-au facut remarcati prin cersetorie, spargeri de bancomate si alte asemenea activitati”, povesteste Paul.

“Cunosc bine zona in care au avut loc acum incidentele. Practic, cele 100 de persoane de care se vorbeste acum locuiau in vreo 3 case, va dati seama ce ingramadeala acolo. Nu cred ca toti se ocupa cu furatul sau cersetoria, unii poate chiar muncesc in servicii curatatorie sau alte joburi de acest nivel, insa stau cu totii acolo. In ultimele 3 luni am trecut de doua ori prin fata caselor lor, asa m-a dus drumul. De fiecare data am vazut grupuri de 10-15 “baieti” de-ai nostri afara, ascultind manele la maximum la mobile si cu mizerie si seminte in jurul lor, pe trotuare. Adica ies in evidenta, despre asta e vorba”, mai spune Paul.