Aproximativ 100 de romani din Belfast au petrecut noaptea trecuta intr-o biserica din Belfast, unde au cautat adapost in fata atacurilor unui grup de irlandezi nazisti, informeaza BBC. 20 de familii cu cetatenie romana si-au parasit locuintele din zona Lisburn Road dupa ce au fost subiectul unor atacuri naziste timp de aproape o saptamana. Membra a Alliance Party, Anna Lo, a declarat ca familiile erau inspaimantate.

Noaptile trecute, o multime de locatari din zona s-au mobilizat si au pazit casele acestora. Unul dintre ei, Paddy Meehan, a declarat pentru Belfast Telegraph: "12 oameni am stat de paza in ture noaptea trecta. Locatarii locali sunt de parere ca acesti oameni trebuie protejati. Nelegiuitii au tipat ca sunt Cobat 18 si au lasat o scrisoare cu texte din Mein Kampf al lui Hitler intr-o cutie postala. Si asta continua de cateva nopti. Se strang si cate 20 in fata unei locuinte. Cred ca au abuzat verbal si au atacat locuintele de vreo sase sau sapte ori. Familiile sunt inspaimantate, la fel si copiii lor. Se simt foarte izolati, de aceea comunitatea locala s-a strans sa-i apere."

Bernie Kelly, angajata a Trustului de Ingrijire Sociala Belfast Health a spus la BBC ca evenimentul a fost traumatizant pentru membri familiilor. "Lucram cu politia si cu agentiile pentru a solutiona situatia, care a luat amploare foarte repede", a adaugat aceasta. Corespondentul BBC in Irlanda de Nord, Mark Simpson, a declarat ca in unele zone ale Belfastului, rasismul a atins nivel de secta. El a negat suspiciunile conform carora un grup parlamentar ar fi implicat in evenimentele din ultimele sapte zile.

Una dintre romancele care a fugit de acasa a spus ca s-a temut pentru viata ei si a familiei sale si ca doreste sa se intoarca in Romania. 115 oameni au incercat sa se adaposteasca in aceeasi casa, dar politia a considerat ca ar fi mai in siguranta in biserica, asa ca i-a transportat la lacasul de cult.

Anna Lo, membra a Alliance Party, a vorbit cu cativa dintre romanii supusi atacurilor. Lo spune ca numarul atacurilor asupra locuintelor romanilor a crescut in ultimele luni. Geamurile le-au fost sparte cu caramizi si una dintre femei avea un umar ranit.

Consilierul pe Probleme Rasiale a Consiliului Irlandei de Nord pentru Minoritati Etnice, Jolena Flett, a declarat ca romanii au fost amenintati si trei case in care acestia locuiau au fost atacate in aceeasi zi. Pastorul bisericii unde romanii s-au refugiat, Malcom Morgan, a afirmat ca romanii vor putea sta in biserica atat timp cat au nevoie.

Purtatorul de cuvant al Politiei din Belfast a declarat ca politia lucreaza cu organizatiile de specialitate pentru a facilita mutarea romanilor din zona. In plus, autoritatile examineaza inregistrarile CCTV-urilor. Vecinii romanilor au organzat un protest antirasist luni seara. Unul dintre protestatari a fost ranit, ceea ce a determinat familiile sa afirme ca isi vor cauta domiciliu in alta parte.