Ministrul irlandez al Intreprinderilor, Mary Coughlan, a cerut o ancheta in legatura cu cei 5.000 de muncitori romani si bulgari suspectati ca muncesc ilegal in Irlanda, anunta TimesOnline. Ger Deerind, directorul Autoritatii Nationale pentru Dreptul Muncii din Irlanda, estimeaza ca in jur de 5.000 de muncitori romani si bulgari lucreaza pentru 2.000 de firme din Irlanda fara a avea permise de munca.

Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, insa Irlanda a decis ca muncitorii din aceste doua tari au nevoie de permise de munca, cel putin pana in anul 2011.

Inspectorii Autoritatii Nationale pentru Dreptul Muncii vor verifica daca firmele respecta legislatia privind permisele de munca. Cei care au angajat persoane fara permise valide de munca pot primi amenzi de pana la 250.000 de euro sau risca o pedeapsa de pâna la zece ani de inchisoare.

Ger Deerind, directorul Autoritatii Nationale pentru Dreptul Muncii din Irlanda, estimeaza ca in jur de 5.000 de muncitori romani si bulgari lucreaza pentru 2.000 de firme din Irlanda fara a avea permise de munca.

"Am fost rugati de minister sa verificam acest lucru", a declarat Ger Deering. "Exista o confuzie printre angajatori care cred ca, daca România si Bulgaria sunt in UE, romanii si bulgarii au dreptul sa munceasca aici fara permis de munca. Nu este asa. Stim care sunt aceste companii si nu este un singur domeniu. Au fost informate si avertizate ca angajatii lor au nevoie de permise de munca", a adaugat oficialul irlandez.