Circa 50 de muncitori, printre care multi romani, care lucrau pe o plantatie de sparanghel din Olanda, au fost gasiti vineri de inspectorii din cadrul Ministerului olandez al Afacerilor Sociale, traind in conditii mizerabile, "similare sclaviei", relateaza portalul DutchNews.

Cei 50 de lucratori de la ferma agricola din Sommeren (provincia Brabant) locuiau toti intr-o camera murdara si fara ferestre. "Acestia nu aveau voie sa paraseasca cladirea. Erau platiti cu mai putin decat le fusese promis, iar angajatorul lor ii obliga sa cumpere alimente si alte produse de baza de la el, la preturi foarte mari", a declarat primarul orasului Someren, citat de agentia ANP. Acesta a descris conditiile in care traiau muncitorii drept "aproape sclavie".

Inspectorii au primit initial avizul de a inchide ferma deoarece camera de dormit nu respecta reglementarile impotriva incendiilor. Abia atunci au descoperit conditiile in care traiau muncitorii, relateaza agentia.

Proprietarul fermei de sparanghel a fost penalizat si in trecut, acumuland amenzi in valoare de 566.000 de euro, incepand din 2005, pentru angajarea de imigranti ilegali si platirea lor cu sume sub nivelul salariului minim.

Potrivit inspectoratului muncii din Olanda, cazarea personalului strain in conditii necorespunzatoare reprezinta un fenomen frecvent intalnit in aceasta tara, dar situatia din Someren este una extrema. Numai anul trecut, circa 2.300 de amenzi au fost emise in Olanda pentru angajarea de persoane fara acte legale.