Un roman si-a dat foc joi dupa amiaza, la Roma, in apropierea monumentului Il Vittoriano, protestand fata de birocratia italiana care nu ii permite sa obtina cartea de identitate si alte documente necesare de care are nevoie pentru a obtine pensie de invaliditate, informeaza cotidianul Il Messaggero. Stelian Buznean a suferit arsuri pe maini si picioare, dar este in afara oricarui pericol.

"Sunt disperat. Am facut-o pentru a incerca sa-mi fac cunoscuta povestea. Data viitoare ma voi arunca de la un balcon, ma voi omori", a declarat Stelian Buznean la spitalul Sant Eugenio, dupa ce a fost salvat de carabinieri. "Mai mult decat pentru arsurile suferite azi la picioare, sunt intr-o situatie disperata pentru ca nu reusesc sa obtin banii pentru asigurarea ce mi se cuvine in urma unui accident pe care l-am suferit acum un an, care m-a transformat intr-un invalid; nu mai pot munci."

"In urma cu un an, lucram ca zidar cu contract regulamentar de munca; mergeam pe strada si am fost lovit de o motocicleta, am fost operat, dar de atunci nu reusesc sa misc un picior si nu ma mai angajeaza nimeni", a povestit Stelian.

Oficialitatile "mi-au spus ca sunt strain si nu pot primi cartea de identitate, deci nu voi obtine nici pensia, nu pot munci si nici trai''. Buznean spera ca, dupa ce si-a dat foc, cineva va asculte povestea lui, ''povestea unui om care vrea sa se integreze in Italia si sa reuseasca sa traiasca cinstit, beneficiind de aceleasi drepturi ce i-ar fi recunoscute si unui italian''.

Buznean se afla de sapte ani in Italia si a implinit 41 de ani in urma cu doua zile. Joi dupa amiaza, in jurul orei 18:30, dupa ce s-a plimbat agitat in zona Il Vittoriano, barbatul s-a asezat intr-un rond de flori de langa monument, a scos din rucsac o sticla de alcool, si-a varsat lichidul pe picioare si si-a dat foc cu o bricheta.