Dupa ce a fost evacuata din Casa Presei, ca urmare a unei false alarme cu bomba, redactia ziarului Jurnal de Chisinau a pregatit editia de marti in conditii de campanie. In Casa Presei se afla birourile celor mai multe institutii de presa din Republica Moldova - atat ale celor de opozitie, cum ar fi Jurnal de Chisinau sau Ziarul de Garda, dar si ale celor afiliate puterii, ca de exemplu Moldova Suverana sau cotidianul de limba rusa Nezavisimaia Moldova, precum si redactia Agentiei de Stat Moldpress.

In conditiile in care tuturor angajatior le-a fost interzis accesul in cladire pana maine dimineata, echipa de la Jurnal de Chisinau este gazduita provizoriu de Centrul Independent de Jurnalism, a comunicat pentru HotNews.ro redactorul-sef adjunct al ziarului, Mariana Rata.

Moldpress difuzeaza stirile sale beneficiind de suportul tehnic si logistic al unei agentii private, BASA-press.

Sefa Serviciului de presa al Ministerului de Interne de la Chisinau, Ala Meleca, a anuntat ca politia a pornit o ancheta, pentru a identifica persoanele care au anuntat telefonic minarea Primariei, a Casei Presei si Aeroportului Chisinau. Tot ea a fost cea care a confirmat ca alarma a fost falsa.

Totodata, desi accesul in Primarie si Casa Presei este blocat, activitatea Tipografiei de Stat “Universul”, situata in imediata apropiere a celei din urma si cu care au o curte comuna, n-a fost intrerupta decat pentru o jumatate de ora.

Mai mult, in contradictie cu informatiile difuzate de responsabilii de la Interne, administratia Aeroportului Chisinau declara ca in cazul alarmei cu bomba de la aeroport ar fi fost vorba de o aplicatie programata din timp. “Este o simulare a unei situatii exceptionale”, a precizat pentru agentia Info-Prim Neo Galina Telpiz, sefa Seviciului de presa la aeroport, activitatea caruia a fost de altfel reluata in regim normal la scurt timp dupa aceasta.

Luand in consideratie aceste contradictii, mai multi jurnalisti din presa de la Chisinau au presupus ca pretinsa minare a celor trei edificii este, de fapt, o actiune premeditata a autoritatilor, pusa la cale cu scopul de a realiza o perchezitie neautorizata la Primarie si in redactiile publicatiilor critice la adresa Puterii.

De altfel, primarul Dorin Chirtoaca a schimbat in aceasta dimineata cateva replici taioase cu vicecomisarul politiei municipiului Chisinau, Iacob Gumenita. Ca raspuns la acuzele ce i-au fost aduse de primar, ca e prezent la sedintele Primariei numai atunci cand vrea, Gumenita l-a tratat pe Chirtoaca drept “incompetent” si “isteric”. Scrisoarea in care se anunta despre plasarea unor materiale explozive la Primarie i-a fost adusa lui Dorin Chirtoaca chiar in timpul sedintei in care s-a produs acest schimb de replici.