Vineri, 10 aprilie 2009, piateta din apropierea Universitatii Harvard a fost luata cu asalt de peste o suta de participanti, care au scandat “Sustinem democratia in Moldova! Incetati abuzurile asupra studetilor rapiti! Libertate presei! Libertate de expresie!” Platformele de comunicare sociala Facebook si Twitter au fost unealta principala de organizare a mitingurilor in sprijinul tinerilor din Republica Moldova.

“Trebuie ca cei de acasa sa stie ca nu sunt singuri si ca noi, cei de aici suntem cu ei, ne pasa si ii sustinem” a declarat Elena, studenta la o universitate din Boston.

Vezi imagini de la Harvard:

La fel ca majoritatea romanilor de pe ambele maluri ale Prutului, studentii romani din Boston, precum si comunitatea romaneasca de aici, privesc cu entuziasm si speranta evenimentele recente din Moldova. Pentru a-si manifesta solidaritatea cu actiunile tinerilor de acolo, Asociatiile Studentilor Romani de la Harvard si MIT au decis organizarea unei manifestatii de sprijin in Boston. Demonstratii similare au avut loc simultan in New York si Washington D.C.

Timp de mai bine de doua ore, atmosfera din Harvard Square a fost incendiara. Localnicii nu au ramas indiferenti, unii alaturandu-se grupului de protestatari. “E socant ca in secolul XXI inca exista cenzura media. Suntem aici pentru ca ne pasa de colegii nostri si de siguranta familiilor lor in Moldova. Vrem sa sustinem democratia in tara lor”, spune o studenta americanca la Harvard.

Frica inca domneste peste populatie si in afara granitelor

Chiar si in cea mai democratica tara din lume, unde libertatea cuvantului e mai presus de orice, cei mai multi basarabeni se tem sa spuna ceva care ar putea afecta in vreun fel familia ramasa acasa. Cei care au curajul sa vorbesca prefera sa isi pastreze indentiatea anonima pentru a fi siguri ca familia va ramane in siguranta.

“Mi-e frica, acasa am toata familia si nu vreau sa vina oamenii lui Voronin sa-mi aresteze parintii sau sora. Acolo chiar se fac lucruri teribile!” adauga Elena.

Organizatorii au tinut sa precizeze in repetate randuri ca scopul protestului e de a sustine democratia in Moldova si de a aduce la cunostiinta americanilor abuzurile regimului comunist asupra populatiei.