Elena Vicu, romanca de 51 ani acuzata, impreuna cu alti trei conationali, de furt agravat in orasul San Felice d’Ocre (L’Aquila) - grav afectat de cutremurul din 6 aprilie, a fost achitata in cursul serii de vineri, 10 aprilie, la cererea procurorului Fabio Picuti, care a afirmat “inexistenta faptelor”.

Impreuna cu Elena Vicu au fost achitati si ceilalti trei romani: Daniel Ioan Vicu, Stefania Popa si Ioan Popa, acuzati de comiterea aceluiasi delict.

Cei patru romani au fost arestati vineri dimineata cu acuzatia de furt agravat in locuintele afectate de cutremur, dupa ce au fost vazuti iesind dintr-o casa din localitatea San Felice d’Ocre, unde romanca a lucrat ca menajera pentru un batran invalid, Luigi, internat in prezent in spital. Ei au fost dusi intr-un arest improvizat, la sediul Garzii financiare din l’Aquila.

Romanii au fost acuzati de sustragerea sumei de 100.000 de euro, pe care italianul ii tinea ascunsi in casa.

Imediat dupa arestarea romanilor, premierul Silvio Berlusconi s-a declarat satisfacut de “promptitudinea” de care au dat dovada fortele de ordine in arestarea romanilor: “Am anuntat operatiuni dure impotriva furturilor din locuintele afectate de cutremur, iar astazi (vineri - n.red.) au sosit 700 de oameni ale fortelor armate, dintre care 100 implicati in logistica si 600 pe teren. S-au inregistrat deja primele rezultate: au fost arestati patru romani, doi barbati si o femeie care au incercat sa jefuiasca o casa si au fost gasite asupra lor alte obiecte, cu cea mai mare probabilitate obtinute in urma unor furturi precedente”. Premierul italian a declarat presei ca “a fost ceruta o procedura de judecare de urgenta pentru cei patru romani. In acest fel, dam un raspuns imediat acestor fapte si evitam ca ele sa se repete”.

Mesajul premierului, precum si imaginile arestarii celor patru romani, au fost preluate de telejurnalele nationale si difuzate imediat dupa relatarea despre funeraliile de stat ale victimelor cutremurului.

Elena Vicu si-a sustinut de la inceput inocenta: ea a strigat catre jurnalistii prezenti ca este nevinovata, aflandu-se in casa batranului cu acordul acestuia.

Ancheta a dovedit ulterior ca cei 100.000 de euro erau neatinsi, precum si bijuteriile care se aflau in casa italianului.

“Eu tin la Luigi, nu i-as fi facut nicioada vreun rau”, au fost primele cuvinte ale romancei, dupa eliberarea sa. “Noi suntem persoane oneste. Am intrat in casa cu acordul batranului, pentru a ne lua lucrurile si a ne intoarce in Romania. Am fost de mai multe ori singura in casa, atunci cand domnul Luigi era in spital, nu a lipsit nicioadata nimic”, a declarat Elena Vicu, citata de ANSA.

Procesul scurt, dar intens mediatizat , al romanilor, a fost primul demers judecatoresc care a avut loc in orasul aproape distrus de cutremurul de luni, 6 aprilie. In ciuda erorii flagrante, autoritatile s-au declarat satisfacute de propriile demersuri: “Stirea este ca s-a desfasurat un proces, indiferent de rezultat: achitare sau condamnare. Autoritatile au demonstrat ca pot controla teritoriul, procuratura ca poate lucra, avocatii ca isi pot desfasura in mod exemplar munca”, a declarat pentru agentia AGI Paolo Carretta, comandandantul Scolii de Inspectori din L’Aquila.

In cele din urma, tot s-a gasit un vinovat: desi achitat pentru acuzatia de furt agravat, fiul Elenei, Daniel Ioan Vicu, s-a ales cu o condamnare la sase luni cu suspendare pentru… posesia unei bate de baseball in masina!

Nu exista pana in informatii cu privire la alti romani condamnati pentru furturi agravate in locuintele afectate de cutremur. Un alt roman este cercetat impreuna cu un cetatean marocan pentru furturi in locuintele semi-distruse de cutremur.