A venit prima oara in Irlanda acum 11 ani, pe cand avea doar 20 de ani, ca ingrijitoare in casa unei familii. Intre timp, ajunsa la 31 de ani, Ofelia Hough, casatorita intre timp cu un irlandez si devenind si ea cetatean al acestei tari, a primit miercuri cea mai inalta distinctie acordata absolventilor Academiei de Politie din Irlanda, situata in Templemore (County Tipperary), in sud-vestul tarii.

Ofelia a fost desemnata cel mai valoros recrut dupa incheierea celor doi ani de studii, primind distinctia Gary Sheehan Memorial Medal, dedicata unui recrut care a fost ucis in 1983 in timpul conflictului nord-irlandez.

Potrivit irishtimes.com, romanca vorbeste nu mai putin de cinci limbi straine si a fost trimisa si in misiuni externe ale Politiei Irlandeze, gratie acestei calitati. La ceremonia de absolvire de miercuri, Ofelia a fost asistata de sotul ei, Liam, si de familia din Romania, venita special din Brasov in Irlanda pentru acest lucru.

In Romania, pina in 1998, Ofelia a lucrat la Biroul National de Turism si a avut o colaborare cu publicatia Transilvania Expres. In Irlanda, pana sa intre in randurile Academiei de Politie, acum doi ani, Ofelia a studiat in cadrul National University of Ireland, din Galway (vestul Irlandei).

“Nici in cele mai indepartate vise nu mi-as fi inchipuit ca voi fi in aceasta postura. Sunt incantata si mandra sa ma aflu aici si sa primesc acest premiu”, a declarat Ofelia, citata de irishtimes.com.

Ofelia Hough va fi incadrata in curand ca politista cu norma intreaga la o sectie din centrul orasului Limerick, in vestul Irlandei, unde a fost trimisa in ultimul an pentru perfectionare.

Iata care sint criteriile in urma carora romanca a primit cea mai inalta distinctie a Academiei de Politie Irlandeze:

  • S-a distins in mediul academic al institutiei in cei doi ani de studii;
  • A adus contributii semnificative sectiei din Limerick unde s-a perfectionat;
  • A avut calitati de lider atat de puternice incat s-a distins in randul colegilor de studii si a primit aprecierea unanima a superiorilor sai si a personalului care a pregatit-o.