In Spania au loc, miercuri, manifestarile de comemorare a victimelor atentatelor din 11 martie 2004, de la Madrid. Asociatiile victimelor terorismului refac traseul trenurilor care au fost, acum 5 ani, tinta atacurilor, transmite Rador.

Zece explozii puternice zguduiau, in 2004, patru trenuri din suburbiile capitalei spaniole, trasformand o zi obisnuita intr-una dintre cele mai sangeroase din istoria Spaniei. 192 de oameni si-au pierdut atunci viata si aproape 2.000 au fost raniti, intre ei si romani.

Placa comemorativa, dezvelita la
Ambasada Romaniei la Madrid
Foto: HotNews.ro

La Ambasada Romaniei din Madrid, ceremoniile de aducere aminte au inceput inca de marti,



prin dezvelirea unei placi comemorative dedicate romanilor care si-au pierdut viata in urma atentatelor. La eveniment au participat rude ale celor disparuti dar si supravietuitori.

Ambasadorul Romaniei la Madrid, d-na Maria Ligor, a spus ca, prin acest gest, Ambasada doreste sa pastreze vie memoria celor care au disparut in tragicele evenimente si sa ofere un suflu de incredere supravietuitorilor si familiilor celor disparuti ca aceasta tragedie nu va fi niciodata uitata.

Un moment aparte a avut loc cand Lorin Ciuhat, unul dintre supravietuitori, i-a prezentat pe doi cetateni spanioli care i-au salvat viata in dimineata acelei zile de 11 martie 2004.

"Imi amintesc cu groaza de aceasta zi teribila, de imaginile terorii care au ramas gravate in memorie. Am vazut si am simtit imbratisarea mortii. Doresc in mod deosebit sa multumesc celor doi prieteni ai mei, (...), care m-a scos din tren si mi-a purtat de grija pana m-a vazut in siguranta. Prietenul meu Javier, colegul si fratele meu de suferinta, care a fost alaturi de mine pe parcursul celor cinci ani", a spus Lorin Ciuhat, care are inca suferinte fizice, dupa cinci ani de la calatoria sa cu unul din trenurile mortii.

In urma exploziilor din Santa Eugenia, Atocha si El Pozo, 16 romani si-au pierdut viata si alti 200 au fost raniti. Romania a fost a doua tara ca numar de cetateni morti sau raniti dupa victimele inregistrate de Spania.