Italia trebuie sa incurajeze o atitudine obiectiva a mass mediei pentru a evita ca tarile din Est, si in special Romania, sa fie stigmatizate, ceea ce ar putea genera "un mare risc pentru investitiile italiene" din tara noastra, avertizeaza patronatul intrepinderilor italiene din Romania, Unimpresa.

"Prezenta in aceste tari (din Europa de Est, n.r.) este o oportunitate si un punct forte" pentru intreprinderile italiene, sustine Unimpresa, care adauga ca "episoadele criminale in care sunt implicati o serie de cetateni romani in Italia nu reprezinta si nu ar trebui confundate cu atitudinea zilnica pozitiva a intregii comunitati romanesti".

Patronatul italian precizeaza ca planul de dezvoltare pe care Romania intentioneaza sa-l lanseze in acest an, in valoare de peste 23 de miliarde de euro, este o "importanta oportunitate de investitii pe care intreprinderile italiene nu isi pot permite sa o piarda, cu atat mai mult intr-o faza de incertitudine profunda legata de criza economica globala".

"Sute de mii de romani prezenti in Italia contribuie azi cu munca lor si a intreprinderilor lor la cresterea economiei italiene, emigrarea romana in Italia fiind, in complexitatea sa, pozitiva, inclusiv in ceea ce priveste respectarea legilor si regulilor, precum si capacitatea de a se integra din punct de vedere economic, social si cultural", afirma Unimpresa, intr-un comunicat de presa.

Asociatia precizeaza ca fluxurile migratoare intre Italia si Romania reprezinta, numeric vorbind, cel mai important fenomen de migrare intre doua tari europene in ultimii 40 de ani.

In plus, din punct de vedere economic, schimbul comercial intre cele doua tari a depasit in 2008 suma de 11,5 miliarde de euro, cu 50% mai mare decat cel cu Japonia, dublu fata de cel cu India si reprezentand jumatate din schimburile cu doi 'colosi' precum China si Rusia.

La 31 decembrie 2008, in Romania erau inregistrate 26.984 intreprinderi cu capital italian, in timp ce in Italia sunt inregistrate peste 23.500 intreprinderi romanesti (+61.2% in perioada 2003-2008).

Conform estimarilor cele mai recente, in Romania sunt prezenti peste 220.000 de italieni, de cele mai multe ori implicati in activitati economice benefice pentru dezvoltarea ambelor tari.