Partidul Initiativa Romaneasca a organizat sambata, la Roma, o conferinta al carei principal mesaj a fost acela ca italienii sa nu ii mai trateze pe toti romanii ca pe niste infractori. Conferinta a avut loc in aceeasi zi in care gruparea italiana de extrema dreapta Forza Nuova a organizat, in cursul serii, mitinguri impotriva imigrantilor la Roma si in alte 100 de orase italiene.

Cele 100 de manifestatii au inceput la ora 18:00 (ora Italiei, 19:00, ora Romaniei) si au avut loc in 100 de orase, partidul Forza Nuovafiind reprezentat in toate regiunile tarii. Organizatorii au mizeaza si pe mediatizarea evenimentului in presa pentru o prezenta cat mai mare, insa la Roma, doar cateva zeci de manifestanti s-au adunat la miting.

Italienii protesteaza fata de valul de violente sexuale inregistrat in Peninsula in ultima vreme si pentru care principalii suspecti sunt imigrantii, printre care si cetateni romani.

Potrivit manifestului de mobilizare, actiunea este justificata din cauza violentelor comise asupra femeilor italiene de straini, in special de tigani si este indreptata impotriva imigratiei, considerata un fenomen negativ care ameninta categoriile defavorizate, cartierele populare, femeile, copiii. Astfel, Forza Nuova isi mobilizeaza simpatizantii contra "invaziei a peste 257.000 de romani cati au intrat in Italia de la aderarea Romaniei in UE".

Vaticanul a criticat in termeni duri decretul privind ordinea publica, adoptat de Guvernul de Roma, si considerat "o abdicare de la statul de drept". Sfantul Scaun s-a referit in special la patrulele civile care "nu reprezinta calea adevarata pe care Guvernul italian trebuie sa o urmeze si care nu face altceva decat sa alimenteze clima de criminalizare a imigrantilor. Acest lucru nu va gasi consensul Bisericii Catolice".

  • Roma - Conferinta de presa sustinuta de autoritatile italiene si reprezentantii Partidului Romanilor din Italia "Identitatea romaneasca"

Intre timp, la Roma, autoritatile italiene si reprezentantii Partidului Romanilor din Italia "Identitatea romaneasca" au organizat o conferinta de presa in vederea solutionarii tensiunilor create intre o parte dintre cetatenii italieni si romani, dar si combaterea actelor de delincventa comise de conationalii nostri in Peninsula, informeaza Rador.

Principalele teme ale conferintei cu tema "Comunitatea romanilor si legatura sa cu delincventa", au fost situatia comunitatii romanesti din Peninsula, rolul comunicarii in stoparea actelor xenofobe asupra imigrantilor, dar si propuneri pentru o mai buna integrare a romanilor in societatea italiana. Printre invitati s-a numarat si primarul Romei, Gianni Alemano

Reprezentantii comunitatii de romani din Roma au cerut ca jurnalistii italieni sa fie echidistanti si sa transmita cazurile de cronica neagra asa cum sunt, fara sa dea prea multa amploare atunci cand delicventul este roman, altfel se vor impune pedepse pentru cei care incalca aceasta regula.

S-a cerut, de asemenea, intensificarea raporturilor bilaterale italo-romane la nivel guvernativ si de cooperare intre fortele de politie; activitatea serviciilor secrete romane sa fie in concordanta cu autoritatile italiene pentru monitorizarea acelor segmente din comunitate neintegrate, in special cei care locuiesc la periferiile oraselor; crearea de structuri de primire si integrare a acelor romani care vor sa se intoarca acasa.

In conferinta s-a facut referire si la drepturile romanilor rezidenti, romani care pot participa la alegerile legislative ca si candidati sau ca si votanti, in Italia.