Ce se intampla cu cei patru romani (Lucian si Ciprian Trinca, Marcel Codita si Mirel Huma), acuzati de violul de la Guidonia si in prezent inchisi in penitenciarul Rebbibia de langa Roma? Deputatii italieni Rita Bernardini si Marco Cappato, care i-au vizitat in inchisoare, au afirmat ca au fost batuti si maltratati in repetate randuri de catre organele de politie.

Azi, Uniunea italiana a avocatilor penalisti a cerut demararea unei anchete pentru a clarifica daca romanii au fost batuti dupa arestarea lor.

Iar parintelui Bogdan Petre, capelan la inchisoarea Rebbibia, i s-a refuzat accesul in celulele inculpatilor.

Cu un comunicat de presa, Uniunea Camerelor Penale Italiane (UCPI) a intervenit azi in cazul romanilor arestati pentru "violul de la Guidonia" -si care se afla in prezent in inchisoarea de la Rebibbia. UCPI este un organism care reuneste 6500 de avocati, cei mai multi dintre ei actionand in campul dreptului penal.

Conducerea Uniunii a cerut astfel Autoritatii Judiciare sa intervina pentru "a clarifica pe deplin" situatia cetatenilor romani acuzati de violul de la Guidonia si care, conform ultimelor informatii, au fost batuti in repetate randuri de catre organele de politie. Uniunea Camerelor Penale din Italia isi exprima "sentimente de tulburare la aflarea vestilor despre maltratari extrem de grave si vatamari corporale asupra celor sase romani arestati recent la Guidonia.

Faptele povestite de detinuti in legatura cu violentele indurate, atat la sectia de politie din Guidonia, cat si la Rebbibia si pana in momentul vizitei efectuate de catre delegatia de parlamentari Marco Panella, Marco Cappato si Rita Bernardini, demonstreaza, in cazul confirmarii, existenta unui climat de intoleranta de o mare gravitate, mai ales ca ar fi implicate si persoane care au datoria institutionala de a proteja".

"Intr-un Stat in care se doreste mentinerea unui nivel minim de civilizatie, apare ca intolerabil faptul ca cineva care intra intr-un penitenciar (…) sa suporte un tratament violent si lipsit de umanitate", se mai precizeaza in comunicat. In continuare, conducerea UCPI cere demararea unei anchete de catre Autoritatea Judiciara, care sa sa verifice si sa clarifice cele afirmate de detinutii romani parlamentarilor italieni, pentru a "stabili cu precizie faptele si responsabilitatile institutionale".

"Facem un apel la responsabilitate institutionala, pentru a se evita producerea unei stari de alarma cu privire la anumite fenomene sociale, de a instaura un climat ce nu garanteaza siguranta publica, ba dimpotriva, genereaza o atmosfera de ura si violenta, o salbaticire a nivelului nostru de civilizatie", se precizeaza in incheierea comunicatului UCPI.

Contactat de HotNews.ro, parintele Bogdan Petre, de patru ani capelan ortodox al romanilor din penitenciarul Rebbibia, ne-a declarat urmatoarele: "In calitatea mea de capelan, ii vizitez pe detinutii romani de la Rebbibia de doua ori pe saptamana.

Ultima oara am fost acolo ieri, marti, 10 februarie. Am cerut in repetate randuri sa ii vad pe romanii acuzati de acel viol. Dar inspectorii responsabili de sectoarele unde sunt inchisi romanii mi-au refuzat accesul. Este prima oara cand mi se intampla acest lucru. In patru ani de cand sunt capelan, am putut intra oriunde si vorbi cu oricine. Am aflat ca cei 4 sunt inchisi in celule separate. Atmosfera printre detinutii de la Rebbibia este tensionata.

Cand au loc asemenea episoade si sunt arestati romanii sau alti straini pentru viol sau pedofilie, reactia celorlalti detinuti este foarte dura, fiind responsabilizati toti detinutii cu aceeasi cetatenie. Chiar detinutii romani, in astfel de situatii se impart in doua categorii. Unii ar vrea sa-i "prinda" pe faptasi, sa se razbune intr-un fel, pentru ca sunt, la randul lor, atacati, doar pentru ca sunt romani.

Altii, in schimb, incearca sa-i justifice sau chiar sa-i protejeze, explicand ca sunt tineri, influentati de mediul si situatia de saracie in care se afla".

Miruna Cajvaneanu Journalist- HotNews.ro--Gazeta Romaneasca