Germania mentine restrictiile de pe piata fortei de munca pentru cetatenii romani, dar a decis prelungirea perioadei in care lucratorii sezonieri romani pot lucra in Germania de la patru la sase luni, a anuntat, luni, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a participat luni la Runiunea informala a ministrilor ocuparii si afacerilor sociale, care a avut loc in perioada 22 - 23 ianuarie la Luhačovice, Cehia, unde a avut o intrevedere cu omologul sau german, Olaf Scholz. Sarbu si-a exprimat satisfactia pentru excelenta colaborare bilaterala dintre cele doua state si a adus in discutie posibilitatea deschiderii pietei fortei de munca pentru cetatenii romani dupa anul 2009, mai ales in conditiile in care in Germania este nevoie de lucratori sezonieri, in special in agricultura.

Drept raspuns, ministrul federal german al muncii si problemelor sociale a precizat ca desi sunt mentinute restrictiile generale, sunt acordate facilitati pentru anumite categorii de lucratori, perioada pentru care lucratorii romani sezonieri pot lucra in Germania crescand de la patru la sase luni.

Germania a decis sa mentina restrictiile privind accesul pe piata muncii pentru lucratorii romani si bulgari pana in 2011.

Totodata, in cadrul reuniunii din Cehia au mai fost discutate aspecte ale programului german pentru contracararea efectelor crizei economice, precum si pozitia Germaniei privind Proiectul de directiva a Parlamentului European si a Consiliului de modificare a Directivei 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru.