„Romii ar putea ocupa posturile libere din comitatul nostru”, scrie publicatia britanica Lincolnshire Echo. Peter Robinson, responsabilul Consiliului Lincolnshire pentru Coeziune Sociala, a propus ocuparea locurilor de munca din agricultura, lasate vacante de polonezii care se intorc acasa, cu romani si bulgari. „Problema principala, fie ca ne place sau nu, este ca tiganii si nomazii sunt extrem de neagreati de localnici”, a precizat acesta pentru Lincolnshire Echo.

„Est-europenii au ocupat slujbe mai ales in agricultura si industria alimentara, in sudul comitatului Lincolnshire: la cules de cartofi sau in fabrici de ambalare, spre exemplu. Din pacate, unii au fost exploatati de anumite gasti, dar au existat actiuni recente impotriva acestui fenomen. Nu stiu exact ce salariu primesc, dar imi inchipui ca este minimum pe economie”, a declarat pentru HotNews.ro Sharon Edwards, autoarea articolului.

„Romii nu sunt agreati din mai multe motive, cateva dintre ele istorice. Sunt foarte des acuzati de infractiuni, iar localnicii se ingrijoreaza ca inesteticele asezari tiganesti vor scadea pretul locuintelor din zona. Se stie ca unii dintre copiii tiganilor refuza sa mearga la scoala, si asta a condus la reactii anti-sociale”, a mai precizat reporterul.

Consiliul local a lansat un program pilot pentru asigurarea de locuinte sociale pentru comunitatea locala de tigani, care sunt crezuti a fi persecutati in tara de origine. Insa biroul de presa al Consiliului din Lincolnshire a declarat ca integrarea acestora s-ar putea rezuma doar la ocuparea locurilor de munca lasate in urma de est-europeni.

Potrivit unui oficial local, Tony McGinty, Serviciul Pilot de Sustinere a Tiganilor si Nomazilor a inceput in noembrie 2007, pe 18 luni, cu scopul de a asigura locuinte populatiei nomade din West Lindsey si localitatea Lincoln. „Munca noastra a presupus contactarea a 30 – 40 de tigani si nomazi pentru a le explica scopurile si responsabilitatea proiectului de sustinere. 106 au apelat deja la acest serviciu, iar 52 continua sa fie sprijiniti”, a afirmat McGinty.

Legea dreptului la locuinta (Housing Act, 2004/6), obliga autoritatile locale britanice nu doar sa stabileasca nevoia de cazare a populatiei rome (fie romani, fie nomazi irlandezi, scotieni sau de alta origine si nationalitate), ci si sa aloce fonduri pentru constructia locuintelor in spatii adecvate.

Lincolnshire Council nu a putut oferi un raspuns referitor la numarul populatiei romane din judet.