Romanii si bulgarii nu vor avea acces nelimitat pe piata muncii din Marea Britanie, a anuntat joi guvernul de la Londra, potrivit unui comunicat al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Restrictia nu se refera la muncitorii calificati sau inalt calificati, ci la cei necalificati. Doar anumite categorii dintre acestia - cei din agricultura si din industria de prelucrare a alimentelor - aveau acces pe piata muncii, iar britanicii au decis marirea cotei admise pentru muncitorii din agricultura cu 5.000.

Decizia autoritatilor britanice a fost luata pe baza recomandarilor Comisiei de Consultanta privind Migratia (Migration Advisory Committee - MAC) si are drept scop protejarea locurilor de munca ale britanicilor si asigurarea ca pe piata muncii din Marea Britanie merg doar imigranti de ale caror calificari este nevoie.

Guvernul a rugat MAC sa cerceteze posibile indulciri ale restrictiilor pentru romani si bulgari. Comisia a refuzat insa, invocand impactul asupra pietii muncii britanice pe care l-ar putea avea ridicarea restrictiilor, motivand ca forta de munca britanica ar avea mult de suferit, conform ultimelor cercetari amanuntite pe care comisia le-a intreprins.

Presedintele MAC, David Metcalf, a declarat ca doreste sa protejeze muncitorii britanici in perioada inaspririi consecintelor crizei financiare iar pastrarea restrictiilor este o manevra inteligenta, considerand climatul economic din Marea Britanie.

In ceea ce-i priveste pe romani si pe bulgari, persoanele calificate si inalt calificate au avut acces pe piata muncii odata cu integrarea in UE, iar in privinta celor necalificate au existat cote pentru cei din agricultura si industria procesarii alimentelor.

"Este esential ca doar cei de care avem nevoie sa vina aici sa munceasca si de aceea am decis sa continuam impunerea de restrictii privind munca pe care o pot presta aici romanii si bulgarii. Este o decizie prudenta care va asigura ca Marea Britanie continua sa beneficieze de contributia economica pozitiva a muncitorilor romani si bulgari, in timp ce protejeaza muncitorii britanici si se asigura ca numarul celor care intra in tara este conform cu interesul national", a spus Phil Woolas, ministrul de resort britanic.

Tot astazi, guvernul britanic a decis si marirea cotei de muncitori in agricultura, tot la recomandarea MAC, care a identificat deficit de forta de munca in acest sector. Din 2009, numarul romanilor si bulgarilor admisi va creste cu 5.000 de locuri, de la 16.250 la 21.250. Cota pentru muncitorii din industria de procesare a alimentelor ramane la 3.500 de persoane.

O analiza trimestriala a Ministerului de Interne britanic (Home Office) arata ca numarul imigrantilor din Europa de Est a scazut simtitor intre lunile aprilie – iunie a acestui an: de la 40.000 de cereri de drept de munca in 2007, la 14.000 in acest an.

Un raport al Biroului de Analiza Nationala arata ca numarul imigratilor in Marea Britanie se afla la cea mai scazuta cota din ultimele 12 luni. Seful Agentiei Migration Watch, Andrew Green, declara pentru BBC, in urma cu cateva zile, ca este multumit de acest rezultat, care usureaza serviciile publice ale Regatului. In prezent, numarul somerilor din Marea Britanie a ajuns la 1,6 milioane, cel mai mare numar din ultimul deceniu.

MAE e dezamagit

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reactionat prompt la anuntul guvernului de la Londra si si-a exprimat "dezamagirea profunda in legatura cu aceasta masura".

"In opinia MAE, nu este de estimat producerea unei presiuni din partea romanilor pe piata muncii din Marea Britanie, care sa justifice masuri de protectie", se arata intr-un comunicat al MAE, care adauga ca "mentinerea restrictiilor este contrara spiritului Strategiei de la Lisabona, ale carei obiective, acceptate atat de Marea Britanie cat si de Romania, vizeaza crearea mai multor locuri de munca si eliminarea obstacolelor care inca ingradesc mobilitatea lucratorilor in interiorul Uniunii".

Secretarul de stat, Raduta Matache - fost insarcinat cu afaceri la Ambasada Romaniei de la Londra, foarte activa in a atenua efectele campaniei presei britanice impotriva romanilor, inainte de aderarea Romaniei - a avut o intalnire cu ambasadorul Marii Britanii. Ea a argumentat pozitia Romaniei si a aratat ca, potrivit datelor statistice, "in Marea Britanie sunt putini cetateni romani, in jur de 1% din totalul cetatenilor straini din aceasta tara" si a subliniat contributia pozitiva pe care acestia o au la dezvoltarea economica a tarii de resedinta.