Situat in inima Europei Occidentale, Marele Ducat al Luxemburgului este unul din statele Uniunii unde prezenta romanilor se mentine la cote scazute, spre deosebire de principalele destinatii preferate de romanii din diaspora, cum ar fi Italia sau Spania. Romanii din Luxemburg alcatuiesc o mica elita culturala si profesionala, intr-un mini-stat care pare o oaza de liniste si unde criminalitatea inregistreaza un nivel minim. Romanii stabiliti in Luxemburg sunt putin peste 900, la o populatie totala de aproape 500 000 de locuitori. Micul stat al Beneluxului este destul de primitor cu imigrantii occidentali (strainii reprezinta 39% din totalul populatiei), dar mai putini deschis romanilor, datorita impunerii unui "regim tranzitoriu" de catre guvernul luxemburghez in campul muncii dupa aderarea la UE. Prezenta concetatenilor nostri se situeaza mult sub nivelul portughezilor, al francezilor sau chiar al italienilor.

Desi mai putin importanti ca numar, romanii din Luxemburg se pot mandri ca au dat ducatului multe valori: muzicieni, arhitecti, medici etc. Printre altele, au dat si cea mai frumoasa fata din Ducat. Theodora Banica, 20 de ani, originara din Romania, este Miss Luxemburg 2009 si va reprezenta tara de adoptie la concursul Miss Earth 2009.

"Cea mai mare parte, functionari europeni"

Potrivit ES, domnul Vlad Alexandrescu, Ambasador al Romaniei la Luxemburg, romanii din marele Ducat se pot imparti in 3 categorii: "...Prima este cea formata de persoane care au emigrat inainte de revolutia din decembrie 1989, venind, fie direct in Luxemburg (mai rar), fie din alte tari vest-europene. Cel de-al doilea grup este cel al persoanelor care au emigrat dupa anul 1990 pana la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Si in sfarsit, a treia categorie: chiar daca nu se poate vorbi stricto sensu de imigratie, este vorba despre romaniii care au ajuns in Marele Ducat dupa 1 ianuarie 2007, si care sunt in cea mai mare parte functionari la institutiile Uniunii Europene cu sediul in orasul Luxemburg. Ei au contracte temporare de munca (este cazul, de pilda, al judecatorilor romani la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, la Tribunalul de Prima Instanta, al membrului roman al Curtii de Conturi), contracte pe durata nedeterminata (functionari recrutati prin concurs la diferitele directii ale Parlamentului European, ale Comisiei Europene, la Oficiul de Publicatii etc.), sau fac simple stagii temporare la diferite organisme europene."

Nivelul social al comunitatii romanesti este destul de ridicat, „majoritatea etnicilor romani au pregatire superioara, exercitand profesii cum ar fi cea de traducator, medic, arhitect, informatician, muzician sau profesor", mai precizeaza Vlad Alexandrescu.

„Regim tranzitoriu pentru neo-comunitari"

In prezent, accesul romanilor pe piata muncii luxemburgheze este limitat de masuri tranzitorii, valide pentru o perioada de inca trei ani, care se aplica in cazul Romaniei si Bulgariei, ultimele tari intrate in UE. Astfel, pentru a putea munci in Luxemburg romanii au nevoie de un permis de munca, ce se obtine in urma demersurilor facute de angajator.

Desi accesul pe piata muncii in Luxembrug este limitat, exista anumite sectoare ale economiei unde permisul de munca se obtine mai usor, cum ar fi sectorul de constructii, cel hotelier si de restauratie, cel bancar.

Vechea clasa nobila a Romaniei si elita gimnasticii

Intre personalitatile comunitatii romanesti stabilite in Luxemburg, se remarca Antonio Grosu, dirijor titular al Corului Catedralei Notre-Dame din Luxemburg si profesor la mai multe scoli de muzica din Marele Ducat. Ambasadorul Vlad Alexandrescu il descrie astfel pe tanarul absolvent al Conservatorului din Iasi: „un talent remarcabil, a reusit in cativa ani de ucenicie pe langa reputatul organist al Catedralei, Carlo Hommel, sa invete enorm. Pe cat a invatat, pe atat a si daruit publicului de aici, familiarizandu-l cu muzica bizantina, promovand in cadrul repertoriului sau piese mai putin cunoscute in orizontul muzicii occidentale."

O alta personalitate a lumii mondene luxemburgheze este contesa Marina von Kamarovsky, directoare a galeriei de arta MvK din Luxemburg. Originara din Romania, ea provine dintr-o veche familie boiereasca din Moldova (Cesianu). A condus multa vreme filiala din Luxemburg a casei de licitatii Christie's, iar acum reprezinta aici casa de licitatii germana Van Ham.

Pianistul Dorel Dorneanu, emigrat din Romania la varsta adolescentei, este un excelent solist, atat pentru muzica clasica cat si pentru jazz. Preda la Conservatorul din Luxemburg..

Au emigrat in Luxemburg si fostele gimnastele Simona si Camelia Renciu, membre ale echipei de gimnastica feminina a Romaniei, medaliate cu aur la Olimpiada de la Los Angeles, din 1984, precum si fostul campion de tenis Anatol Navrotchi, actualmente profesor de tenis.

Craciun romanesc in Luxemburg

Pentru celebrarea Zilei Nationale a Romaniei, in Luxemburg a fost organizat un recital extraordinar al solistilor Remus Azoitei (vioara) si Eduard Stan (pian), cuprinzand piese de George Enescu. Inregistrarea primei integrale a lucrarilor pentru pian si vioara ale compozitorului roman, pentru casa de discuri Hänssler, a adus celor doi o faima internationala. Concertul a avut loc la Filarmonica din Luxemburg, una din cele mai prestigioase Sali de concert din Europa. "Maestrul Remus Azoitei a devenit intr-un anumit fel „un fiu al Luxemburgului", ne spune Ambasadorul Vlad Alexandrescu, „deoarece, pe vremea cand se afla inca in formare, persoane din inalta societate luxemburgheza l-au luat sub aripa lor protectoare si i-au obtinut finantarea necesara continuarii studiilor la Juilliard School din New York. Revenirea lui la Luxemburg va insemna si un omagiu adus celor care l-au sprijinit odinioara".

Romania participa si la "Bazar International Luxembourg", un targ cu scopuri caritabile care se organizeaza in fiecare an la pavilionul expozitional din Luxemburg. Bazarul prezinta standuri nationale, care propun produse si obiecte tipice din fiecare tara si obiecte specifice sarbatorilor de iarna.

In apropierea sarbatorii Craciunului, va fi organizat pentru copiii comunitatii romanesti, ca si in alti ani, un brad la ambasada, "prilej de intalnire pentru mica noastra comunitate si, in acelasi timp de apropiere a copiilor romani de traditiile sarbatorilor", explica Vlad Alexandrescu.

Intalniri culturale interdisciplinare

Studentii si cercetatorii din Benelux se intalnesc periodic la Luxemburg in cadrul unui proiect inter- disciplinar. Intalnirile au loc o data pe luna, sub forma unor dezbateri pe teme propuse de tinerii cercetatori, dupa natura preocuparilor lor. "Prin acest demers Ambasada Romaniei intelege ca rolul sau este si acela de a incuraja tinerii romani aflati la studii in strainatate sa creeze si sa participe la o cultura a dezbaterii, studentii si cercetatorii fiind la randul lor adevarati diplomati culturali ai Romaniei", conchide ambasadorul Vlad Alexandrescu.