Un nou caz Costel Busuioc este pe cale sa se impuna in Europa, de aceasta data in Irlanda. Evenimentele legate de romanii din Irlanda capata, in multe cazuri, aspecte negative in viata sociala si in presa irlandeza, din cauza hotilor romani specializati in smecherii si hotii financiare.

  • Cum a ajuns in Irlanda

Iata insa ca un roman in virsta de 28 de ani, Catalin Lazurca, originar din Suceava, dar stabilit in Dublin in 2006, a ajuns sa fie laudat in viata artistica a capitalei Irlandei, gratie talentului sau nativ in interpretarea ariilor de opera si de opereta.

Povestea lui Catalin e simpla: a venit prima oara in 2004 in Dublin, la chemarea fratelui sau mai mare care muncea deja in Dublin. Apoi a revenit in 2006, dupa terminarea studiilor in Romania, si s-a stabilit impreuna cu sotia si cu fetita in capitala Irlandei.

Catalin a muncit prima oara in constructii, ca marea majoritate a romanilor din Irlanda, insa dupa ce piata din acest domeniu a inceput sa scada, a ajuns sa fie sofer de taxi. E casatorit si are o fetita de 5 ani iar in prezent lucreaza in domeniul asistentei sociale.

“Am cintat inca de mic in corul unei biserici din Suceava. Apoi am urmat cursurile Universitatii Emanuel din Oradea, fiindca sint baptist iar Colegiul Biblic Emanuel e singurul de acest fel acreditat ca si Universitate din Europa de Est. Imi place foarte mult sa cint muzica de biserica, oricum”, spune Catalin.

  • Cum a ajuns sa cante

Tenorul roman si-a dorit inca de la sosirea in Irlanda sa cinte: “Munceam insa foarte mult ca sa-mi intretin familia si imi raminea timp putin pentru aceasta pasiune. Am avut noroc cu un prieten care a vazut un anunt intr-un ziar legat de un cor, Lassus Scholars. Am pus mina pe telefon si am primit acceptul sa ma alatur corului pentru repetitii in fiecare seara de marti si de joi, la Westminster Cathedral”.

Directoarea Fundatiei Corale din Dublin, Ite O’Donovan, a fost incintata de Catalin, invitindu-l sa se alature in mod permanent corului.

  • Duminica, primul concert ca interpret principal

Ziua de duminica, 14 decembrie, va ramine in memoria lui Catalin. “Voi debuta chiar pe scena National Concert Hall din Dublin, in calitate de interpret solo, pentru prima oara in cariera mea. Sint extrem de incintat ca se are atita incredere in mine”, spune Catalin, care va interpreta duminica mai multe arii din Giacomo Puccini, in frunte cu Nessun Dorma. “Puccini e mai greu de cantat decit Mozart, de exemplu, dar cred ca vocea si stilul meu se potrivesc ariilor lui Puccini”, incheie Catalin.

La 28 de ani, dupa 2 ani si jumatate de munca grea in Dublin, avind alaturi o sotie si un copil de 5 ani, lui Catalin i se deschid noi perspective. Prima mare ocazie de recunoastere ca tenor, duminica. Sa-i tinem pumnii!