Pe data de 15 octombrie, Cristina Irimie, directoarea publicatiei londoneze Romani in UK, alaturi de parlamentarul britanic Greg Hands, au depus la 10 Downing Street o petitie, cerand eliminarea discriminarilor legale la care romanii, ca noi membrii UE, sunt supusi. Initiatoarea petitiei a stat de vorba cu corespondentul HotNews.ro in Marea Britanie despre motivele acestei actiuni.

HotNews: Cine v-a sustinut demersul?

Cristina Irimie: Petitia a fost initiata de ziarul "Roman in UK ", www.romaninuk.net si www.romani.co.uk la data de 2 septembrie 2008. Ulterior, acestei campanii s-au alaturat www.romani-online.co.uk, Societatea Romanilor din Scotia, mai multe forumuri ale romanilor din Marea Britanie, diasporaonline.ro, mareabritanie.ro, Radio Ciocarlia, precum si mai multi bloggeri. Importanta si binevenita a fost sustinerea din partea bisericilor si a altor lacasuri de cult ale romanilor din Marea Britanie. Cu mici exceptii, preotii si pastorii romani din UK au vorbit enoriasilor despre petitie si ne-au invitat pe noi, ca si initiatori ai proiectului, sa discutam cu enoriasii, strangand apoi semnaturi.

HotNews: Petitia a strans 4.257 de semnaturi. Au fost toate romanesti?

Cristina Irimie: In afara de romani din UK, au semnat britanici si est-europeni. Campania Romani in UK – Cetateni egali ai Uniunii Europene s-a desfasurat in perioada 2 septembrie – 15 octombrie a.c.. In tot acest timp, echipa ziarului Roman in UK a vizitat biserici si lacase de cult ale romanilor din Londra, unde a prezentat intregul proiect. In weekenduri, s-au strans semnaturi de la punctele de sosire ale romanilor din Londra, restaurante, discoteci, magazine. Campania a fost promovata si in afara Londrei unde traiesc comunitati de romani (Tara Galilor, Scotia, Nottingham si in imprejurimi, Northampton, Ballymena in Irlanda de Nord).

HotNews: Cum ati reusit sa gasiti parlamentarul care ne sustine cauza, Greg Hands?

Cristina Irimie: Greg Hands este unul dintre parlamentarii care sustin comunitatea romanilor din Marea Britanie. Este un prieten vechi al romanilor. Redactia ziarului Roman in UK este in Hammersmith, zona care intra in jurisdictia lui de parlamentar. La o discutie avuta cu Greg Hands in septembrie la parlament, povestindu-i despre campania pe care am initiat-o, s-a oferit sa ne acorde sustinere si a fost incantat sa ne insoteasca la depunerea petitiei. Pe langa Hands, mai exista si alti parlamentari britanici care sprijina cauza romanilor, dintre care i-as aminti pe Keith Vaz, membru al partidului laburist si fost ministru pentru Europa al Marii Britanii; Sarah Teather de la partidul Liberal-Democrat, care reprezinta in parlament zona Brent, unde traiesc mii de romani; si Lordul Watson of Richmond. Avem sustinere si din partea unor sindicate importante, cum ar fi TUC si National Farmers’ Union. Toate acestea demonstreaza ca nu suntem singuri pe taram britanic.

HotNews: De cati ani sunteti in UK? Va simtiti des discriminata datorita nationalitatii dvs.?

Cristina Irimie: Sunt in UK de peste 9 ani. Nu accept sa fiu tratata ca si cetatean de mana a doua. De-a lungul anilor, am fost martora a mai multor tipuri de discriminare, incepand de la discriminarea la locul de munca, pana la discriminare in felul in care esti privit de autoritati, in sistemul bancar sau NHS. Au fost perioade mult mai dificile in trecut. Cred, in schimb, ca multi dintre muncitorii romani, si mai ales cei care lucreaza ca si self-employed, sunt in continuare tinte ale discriminarii. Nimeni nu recunoaste aplicarea unui tratament discriminatoriu. Dar in viata de zi cu zi, ca si roman simti aceasta discriminare. Aud prea des raspunsuri goale la intrebarea „Sunt aceste restrictii discriminatorii?” care imi confirma discriminarea tacita aplicata cetatenilor romani.

HotNews: De ce a fost nevoie de aceasta petitie si cum credeti ca va ajuta comunitatea romana din UK?

Cristina Irimie: Semnatarii acestei petitii si-au trasnmis dezaprobarea fata de tratamentul de cetateni de mana a doua care le este aplicat. Ni se spune ca suntem apreciati pentru munca depusa, ca am contribuit benefic la economia britanica. Exista semnale din partea primarilor, consilierilor locali si ai parlamentarilor britanici care lauda romanii si isi transmit sprijinul. Aceasta petitie cere o dovada a acestor aprecieri. Consider ca a fost necesara pentru a demonstra in primul rand ca exista o comunitate proeminenta, care are puterea de a transmite un punct de vedere. Este de apreciat ca, in acest demers, au fost lasate la o parte mici rivalitati dintre diversi reprezentanti ai comunitatii, in alianta pentru acest scop comun. Petitia demonstreaza ca romanii dau dovada de responsabilitate si invata sa vorbeasca in numele lor. A existat o petitie si anul trecut, dar cu o sustinere mai redusa. Este o datoria morala. Sprijinul gasit anul acesta la mai multe organizatii denota ca este privita cu seriozitate.

HotNews: Ati avut vreun feedback pana acum din 10 Downing Street?

Cristina Irimie: Am primit, la doar o saptamana dupa depunere, un prim raspuns din partea cabinetului lui Gordon Brown. Scrisoarea si petitia inaintate de noi in data de 15 octombrie au fost transmise de primul ministru britanic la UK Border and Immigration Agency pentru a fi analizate. Punctele de vedere din scrisoarea atasata petitiei au fost notate cu atentie de catre premierul Gordon Brown, ni se trasnmite in scrisoarea primita de la 10 Downing Street. Speram ca toate demersurile noastre sa aduca o schimbare in bine a modului in care se pune problema romanilor in viitor.