Lunile septembrie si octombrie lasa in urma un bilant negru pentru romanii din Peninsula. Monica, Mariana, Elena, Alina, Ionela, Eluta, Felicia: toate romance cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 de ani. Toate ucise in mod violent, in mai putin de doua luni.

14 septembrie, Vibo Valentia (Calabria). Monica Alexandrescu, 31 de ani, a fost ucisa, la inceputul lunii septembrie, in orasul Vibo Valentia din regiunea Calabria. Sotul victimei, italian de origine, a anuntat disparitia ei pe data de 8 septembrie. Cei doi traiau separati, iar romanca lucra intr-un bar din Vibo Valentia. Corpul femeii, carbonizat aproape in intregime, a fost gasit abandonat intr-o zona putin circulata. Monica fost executata cu mai multe impuscaturi de pistol. Asasinul a vrut sa-si ascunda urmele, arzand corpul victimei.

1 octombrie Foligno (Umbria). Mariana Puscasu, de 34 de ani, a fost ucisa intr-un apartament din centrul orasului Foligno, unde avea grija de o batrana. Cand politistii au deschis apartamentul victimei, corpul Marianei, sfasiat de peste zece lovituri de cutit, zacea fara viata intr-o balta de sange. Asasinul, un cetatean pakistanez avand aceeasi varsta cu Mariana Puscasu, a marturisit politistilor crima comisa. Motivul a fost refuzul romancei de a continua relatia cu acesta. Cu catva timp inainte de asasinat, simtindu-se amenintata, Mariana Puscasu a depus impotriva pakistanezului o plangere la politie. Denuntul nu a fost luat in seama de catre autoritati. Mariana isi lasase in tara sotul si trei copii.

7 octombrie, Giano dell'Umbria (Spoleto). Elena, de 24 de ani, lucra la o batrana, ca asistenta domiciliara. A fost omorata de prietenul ei, Ionut Farcas, dupa o cearta violenta. Romanul a fost prins si si-a recunoscut fapta. Anchetatorii au ramas impresionati de cruzimea crimei. Corpul victmei era plin de sange, semn al ferocitatii cu care a fost atacata. Elena a fost ucisa prin repetate lovituri de cutit. Politistii au mai observat numeroase urme de dinti pe corpului tinerei, ajungand la concluzia ca asasinul si-a muscat victima, in timp ce o lovea.

15 octombrie, Alassio - Savona (Liguria). Pe timpul noptii, Alina Nutica Nicescu, 18 ani, prostituata, a fost ucisa, fiind lovita, in repetate randuri, probabil cu un baston. Corpul tinerei, aflata inca in viata, a fost aruncat intr-un sant si abandonat de catre agresor. Autospia a scos in evidenta modul violent in care a fost batuta: Alina a suferit mai multe lovituri in zona capului si in ceafa, iar mandibula i-a fost zdrobita. Politia l-a arestat dupa cateva zile pe Nassar Samy, cetatean egiptean de 33 de ani, presupusul autor al crimei.

15 octombrie, Roma - Cadavrul unui roman in varsta de circa 30 de ani a fost gasit la Roma, abandonat in curtea unui bloc. La prima vedere romanul parea sa fi murit de moarte naturala. Dar, pe parcurs, polistii si-au dat seama ca tanarul avea craniul zdrobit de o puternica lovitura. La autopsie medicii au descoperit, ascunse in stomacul romanului, 30 capsule continand droguri.

19 octombrie, Bergamo. Doi romani, Ion Gorko, de 46 de ani si Ionela Paslariu, in varsta de 30 de ani, au fost gasiti morti dimineata in localitatea Foresto Sparso, langa orasul Bergamo. Cel mai probabil este vorba despre o crima urmata de o sinucidere pasionala. Cadavrele au fost descoperite de proprietarul apartamentului unde locuia femeia. La intrare, Ion Gorko zacea intr-o balta de sange cu o taietura profunda la gat. Proprietarul a alertat politia, care a descoperit apoi corpul femeii in dormitor, de asemenea cu gatul taiat. La inceput, anchetatorii au luat in calcul posibilitatea unui omor dublu, ipoteza ulterior exclusa. Vecinii au declarat ca cei doi aveau o relatie, dar Ionela l-a parasit pe barbat.

Potrivit martorilor cei doi se certau deseori, iar Ion ar fi amenintat-o in repetate randuri pe fosta lui prietena. Politia a ajuns la concluzia ca barbatul, nemultumit de intreruperea relatiei, a ucis-o pe Ionela, luandu-si apoi viata. Ambii romanii lucrau in Italia ca muncitori, el in constructii, iar ea pentru o firma de producere si vanzare a plantelor.

20 octombrie, Reggio Calabria. Eluta Ilaf, 44 de ani, ingrijea un batran de 88 de ani, Giuseppe Mangiola. Potrivit propriei marturii, Mangiola a impuscat-o in cap cu o carabina pe care o avea in casa. Batranul a recunoscut ca si-a omorat angajata. El a sustinut ca glontul a pornit in mod accidental, dar politistii nu cred ca versiunea lui Mangiola este adevarata. Cercetarile continua.

21 octombrie, Livorno (Toscana). La numai cateva zile de la uciderea Alinei Nutescu la Savona, o alta prostituata romanca, Felicia Wentel, de 43 de ani, a fost ucisa in bataie la Livorno. Cadavrul a fost gasit de o prietena a romancei in apartamentul unde traia victima. In urma loviturilor primite in zona capului, femeia a decedat la cateva ore dupa ce a fost dusa la spital. Anchetatorii cred ca asasinul ar putea fi unul din clientii victimei.

O concluzie a autorului, la un an dupa explozia in presa italiana a cazului Mailat si in plina desfasurare a procesului Reggiani: desi crimele sunt cel putin la fel de oribile ca asasinatul de la Tor di Quinto, desi printre agresori se numara italieni si alti cetateni straini, niciunul nu a deventi caz de prima pagina, cu furtuna de comentarii si acuzatii aferente. Moartea unui roman ucis de un italian sau de un alt strain este departe de a constitui aceeasi afacere de presa ca moartea unui italian (posibil) ucis de un roman.