Romanii din Regatul Unit al Marii Britanii se tem ca nu vor putea vota la alegerile parlamentare de pe 30 noiembrie. Aceasta din cauza ca autoritatile britanice nu elibereaza acte de identitate din care sa reiasa unde au domiciliu. Consulii onorifici, asociatiile romanesti, bisericile si ambasada Romaniei la Londra au doua luni si jumatate la dispozitie ca sa rezolve toate problemele scrutinului, potrivit Antena 3. Prima ar fi componenta comisiilor electorale de circumscriptie. Intocmirea listelor de alegatori se va dovedi cea mai grea misiune. Legea romaneasca impune ca alegatorii din diaspora sa demonstreze ca au rezidenta in circumscriptia din strainatate.

Cum se vor legitima la vot romanii din Marea Britanie urmeaza sa fie stabilit in functie de sugestiile venite din partea ministerului britanic de externe. In Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord traiesc circa 50.000 de romani, care ar urma sa voteze in 13 sau 14 sectii de votare. Patru dintre sectii vor fi deschise la Londra, iar restul in orasele importante de pe teritoriul Marii Britanii.

Petitie online pentru ridicarea restrictiilor impuse romanilor din Marea Britanie

Ziarul “Roman in UK” impreuna cu website-urile www.romaninuk.net si www.romani.co.uk au initiat in data de 2 septembrie 2008 petitia “Romani in Uk - cetateni egali ai Uniunii Europene“. Campania se desfasoara pana la data de 15 octombrie 2008 si cuprinde promovarea petitiei in comunitatea romaneasca si in randurile sustinatorilor acesteia si depunerea petitiei la 10 Downing Street. Pana in prezent, petitia in forma online si forma scrisa a fost semnata de un total de 1.159 de semnatari. Initiatorii si sustinatorii acestei petitii sunt implicati in diferite actiuni de promovare a petitiei care au ca scop atragerea comunitatilor de romani din diferite parti ale Marii Britanii si a sustinatorilor straini ai accesului liber pe piata muncii pentru muncitorii romani in aceasta campanie. In weekendul 20-21 septembrie, petitia “Romani in UK - cetateni egali ai Uniunii Europene“ a fost prezentata si promovata la diferite locatii din Londra.

Petitia in forma online poate fi semnata la aici. Cei care sunt interesati sa se implice in campania “Romani in UK - cetateni egali ai Uniunii Europene“, alaturandu-se ca si parteneri sau sustinatori, o pot face contactand redactia ziarului “Roman in UK”, la numarul de telefon 020 8735 6524 sau prin email la adresa ziar@romani.co.uk