Majoritatea spaniolilor - 68,6% - este de parere ca in Spania exista prea multi imigranti, potrivit unui sondaj realizat in perioada 15 - 21 iulie si citat de AFP. Romanii, marocanii si ecuadorienii reprezinta cele mai numeroase comunitati de imigranti.

Sondajul a fost publicat de ziarul de drepata El Mundo si face parte dintr-o serie de articole dedicate celei de-a 30-a aniversari a constitutiei spaniole.

Numarul imigrantilor a explodat in Spania, pe fondul puternicei cresteri economice inregistrata in ultimii zece ani. In prezent, insa, Spania se confrunta cu serioase probleme economice, iar somajul, in special in randul imigrantilor, creste.

La 1 ianuarie 2008, in Spania traiau 5,22 milioane de cetateni straini, reprezentand 11,3% din totalul populatiei de 46,06 milioane. In 1996, in Spania traiau 500.000 de imigranti.

Si electoratul de stanga considera ca numarul imigrantilor este prea mare.

51,8% din votantii Partidului Socialist, aflat la putere, si 79,2% din electorii de dreapta considera numarul imigrantilor prea mare.

Imigratia, a treia preocupare a spaniolilor, dupa economie si somaj

Imigratia a devenit unul dintre principalele subiecte de dezbatere in societatea spaniola: in clasamentul principalelor preocupari ale populatiei, problema imigratiei se claseaza pe locul trei, dupa cea economica si cea a somajului, potrivit unui sondaj realizat de un centru de anchete sociologice.

In cursul ultimei campanii pentru legislativ, problema imigratiei a constituit o axa centrala a actualei opozitiei, care a propus ca cetatenii straini care se stabilesc in Spania sa semneze un contract de integrare prin care se angajeaza sa respecte valorile democratiei spaniole.

Propunerea a fost respinsa de socialisti, desi 67,5% dintre spanioli

(59,6% socialisti si 76,4% din randul votantilor de dreapta) o sustin.