Zeci de elevi romani de pe teritoriul Irlandei au sustinut Bacalaureatul si in limba natala, gratie unui avantaj oferit minoritatilor etnice de Ministerul Educatiei din Irlanda, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Printre romanii care au dat BAC-ul in Irlanda, Diana Morosan a avut cele mai bune rezultate. Venita din Suceava, impreuna cu familia, acum doi ani, Morosan a obtinut, in urma publicarii de ieri a rezultatelor finale, trei rezultate maxime (A1) la matematica, biologie si la limba Romana.

Eleva din Suceava, care a sustinut examenele la Plunkett College (Whitehall, nordul Dublinului) a adunat in final 570 de puncte, din 600 maxim, rezultat considerat drept unul dintre cele mai bune in randul elevilor de alta etnie decit cea irlandeza.

Ea a declarat ca intentioneaza sa studieze din toamna la Trinity College, cea mai prestigioasa universitate din Irlanda.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Educatiei din Irlanda, 23 de romani au sustinut Bacalaureatul in acest an pe teritoriul Irlandei, fata de 18 in 2007, iar rezultatele lor au fost "bune spre foarte bune".

In continuare, liceenii polonezi si lituanieni sint cei mai numerosi elevi straini care au participat la examene.