Presedintele Traian Basescu a declarat ca autoritatile de la Bucuresti nu ii abandoneaza pe imigrantii minoritatii tiganesti din Italia si Spania. Declaratia sefului statului a fost facuta intr-o tabara de tigani nomazi, aflata la periferia Roma. Basescu a afirmat ca romanii aflati in Italia, indiferent de etnie, nu au fost abandonati de autoritatile de la Bucuresti si le-a cerut imigrantilor sa respecte legile italiene. "Sa avem un comportament de europeni", le-a cerut Basescu celor din tabara.

Presedintele roman a declarat, de asemenea, ca problema tiganilor din Italia va fi rezolvata impreuna cu oficialii de la Roma. El a cerut autoritatilor Italiei sa respecte drepturile tuturor cetatenilor comunitari si sa nu faca discriminari.

Seful statului s-a declarat "incurajat" de ceea ce a vazut in tabara si le-a cerut tiganilor sa-si trimita copiii la scoala: "Etnia nu are alta sansa pentru generatia urmatoare daca nu-si trimite copiii la scoala. Fara scoala, etnia va fi sacrificata".

Presedintele roman a declarat ca intelege motivatia celor care au plecat in Italia si a promis ca, in doi - trei ani, ar putea castiga 1.000 de euro si in Romania. Basescu le-a spus apoi celor din tabara ca "ii asteapta sa se intoarca acasa".

Traian Basescu a adaugat ca "Guvernul romaniei trebuie sa se lupte pentru ca cetatenii romani sa aiba statut european", anuntand cu acest prilej si vizita pe care premierul Calin Popescu Tariceanu o va efectua in Italia in toamna.

De asemenea, presedintele a afirmat ca "la initiativa noastra, in decembrie se va adopta un program pentru minoritatea tiganeasca din Uniunea Europeana".

Seful statului roman se afla in Italia la invitatia presedintelui Consiliului de Ministri italian, Silvio Berlusconi. Cei doi oficiali vor avea o intalnire joi, unde vor aborda teme de actualitate de agenda bilaterala, dar si probleme internationale, de interes comun. Inaintea discutiei cu premierul de la Roma, Basescu s-a intalnit cu circa 50 de membri ai comunitatii romanesti din Italia, afirmand ca asteapta de doi ani sa ajunga la Roma si ca "a facut presiuni in acest sens".

Aceasta vizita vine in contextul in care, in ultima perioada, au existat polemici legate de masurile de securitate interna adoptate de autoritatile italiene.