Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a propus, luni, acordarea cetateniei italiene tuturor minorilor nomazi nascuti pe teritoriul italian. "Multi copii care traiesc in taberele de nomazi, chiar daca au parinti de etnie diferita, sunt nascuti in Italia. Pentru ei ar trebui sa facem o exceptie, nu pentru ius sanguis (legea sangelui), ci din motive umanitare."

"Trebuie sa le garantam cetatenia italiana, un nume si un prenume pentru a le da o identitate si pentru a le asigura anumite drepturi. Este datoria noastra morala si politica sa dam o identitate acestor copii si sa le asiguram accesul la scoli", a precizat ministrul italian. El a adaugat ca va prezenta noua propunere guvernului in termen de cateva zile.

In ultimele saptamani, ministrul Maroni a fost aspru criticat de reprezentanti ai institutiilor Uniunii Europene si de catre presa italiana si internationala pentru propunerea sa de a amprenta nomazii din Peninsula. El s-a aparat de acuzatiile aduse, motivand ca " ziarele au definit in mod impropriu actiunea drept o campanie de amprentare a tiganilor. In realitate, ceea ce facem noi este doar un recensamant in tabere. Recensamantul nu este pe baza etnica, ci doar pentru a vedea cine traieste in aceste tabere".

"Minorii tigani neinsotiti din Italia sunt putini", a declarat pentru HotNews.ro Massimo Converso, presedintele "Operei Nomadi", organizatie care se ocupa de 30 de ani de problema tiganilor in Italia. "Cei mai multi dintre copii, chiar daca nu sunt insotiti de parinti, traiesc cu rudele apropiate: unchi, matusi, bunici. Este modul lor de viata, in clanuri de tip familiar. Guvernul italian ar trebui sa investeasca in primul rand in scolarizarea minorilor de etnie tiganeasca".

"Va fi greu de stabilit criteriul de acordare a cetateniei in fiecare caz in parte", a declarat Mihaela Dutescu, presedintele Asociatiei San Nicola Onlus, care se ocupa de drepturile minorilor romani din Italia. "Aici traiesc copii de imigranti nascuti in Peninsula si care frecventeaza scolile italiene, dar ajung, conform legii, sa obtina cetatenia doar la 18 ani. Cetatenia ar trebui sa fie un drept al tuturor copiilor nascuti in Italia. Despre tema actuala a minorilor, in special cei romani, vom organiza miercuri o conferinta la Roma, la Camera Deputatilor unde vor participa si exponenti ai lumii politice italiene."

Tot luni, Organizatia pentru Dezvoltare si Cooperare in Europa a anuntat trimiterea in Italia a unei echipe de experti, care va studia timp de o saptamana situatia tiganilor, "in special cei care provin din Romania", din Milano, Roma si Napoli. Specialistii vor examina modul de desfasurare al recensamantului demarat in taberele din cele trei orase italiene.

In Italia traiesc legal 660.000 de minori imigranti ( potrivit datelor publicate in iulie 2008 de organizatia Save the Children). Copiii straini neinsotiti sunt circa 7.500, dar cifra nu cuprinde copiii romani, care sunt neo-comunitari si reprezinta grupul cel mai numeros. Cei mai multi minori neinsotiti sunt prezenti la Roma si in regiunea Lazio a Capitalei.