Parlamentul European cere Italiei sa nu mai amprenteze romii din taberele nomade

de Anne-Marie Blajan     HotNews.ro
Joi, 10 iulie 2008, 11:53 Actualitate | Diasporă


Parlamentul European a votat joi o rezolutie prin care solicita autoritatilor italiene sa nu mai colecteze amprentele digitale ale romilor, precum si o mai buna integrare a acestei minoritati la nivel european. Mai mult, PE cere Italiei sa nu utilizeze amprentele deja colectate, pana in momentul in care Comisia Europeana va prezenta evaluarea masurilor adoptate de guvernul de la Roma, intrucat un astfel de demers este un act clar de discriminare rasiala si etnica, dar si discriminare intre cetatenii UE de origine roma si ceilalti cetateni comunitari.

Comisia European a solicitat informatii suplimentare autoritatilor italiene legate de masurile luate si cadrul legal al acestora si si-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autoritatile italiene odata ce sunt cunoscute caracterul si consecintele acestor masuri. In acest sens, Bruxelles-ul a solicitat Italiei un document suplimentar cu privire la scopul si amploarea acestei baze de date, iar raspunsul autoritatilor italiene - care consta intr-un raport - este asteptat pana la sfarsitul lunii iulie. Parlamentul invita Comisia sa faca o evaluare atenta a masurilor legislative si executive adoptate de autoritatile italiene, pentru a verifica daca sunt compatibile cu Tratatele Uniunii si dreptul comunitar.

Legislativul de la Strasbourg considera inadmisibila amprentarea copiilor - invocand protejarea acestora - si sustine ca ei sunt tratati ca niste infractori prin acest gest al autoritatilor italiene. "Modalitatea optima de aparare a drepturilor copiilor romi o reprezinta garantarea accesului egal la educatie, o locuinta si asistenta medicala de calitate, in cadrul politicilor de incluziune si integrare, si asigurarea protectiei acestora impotriva exploatarii", se arata in rezolutia adoptata de Parlamentul European.

Deputatii invita statele membre sa intervina cu fermitate in favoarea minorilor neinsotiti care ar putea fi exploatati, oricare ar fi etnia si nationalitatea acestora. In cazurile in care identificarea acestora ar fi utila in acest sens, invita statele membre sa-i identifice prin
"proceduri ordinare si nediscriminatorii", respectand pe deplin toate garantiile si protectiile juridice.

PE isi exprima ingrijorarea si fata de afirmatia potrivit careia prezenta taberelor de romi din imprejurimile marilor orase este o grava urgenta sociala intrinseca, ce se repercuteaza asupra ordinii si sigurantei publice, fapt ce justifica declararea starii de urgenta pe o perioada de 12 luni. Aceasta afirmatie apare in decretele si ordinele administrative emise de Guvernul italian.

Mai mult, eurodeputatii remarca faptul ca declararea starii de urgenta ofera posibilitatea adoptarii unor masuri extraordinare prin derogare de la legislatia ordinara de catre prefectii care trebuie sa aplice masurile, inclusiv amprentarea, in temeiul unei legi privind protectia civila in cazul "calamitatilor naturale, al catastrofelor si al altor evenimente", o legislatie disproportionata si necorespunzatoare acestui caz specific.

Concluzia eurodeputatilor este ca trebuie elaborata o strategie la nivel european, dar si national - profitanad de oportunitatile oferite de fondurile europene - pentru abolirea segregarii romilor din invatamant, pentru asigurarea accesului la educatie al copiilor romi, pentru asigurarea accesului la piata muncii, servicii medicale si ajutoare sociale, pentru combaterea practicilor discriminatorii in atribuirea de locuinte si pentru cresterea participarii romilor la viata sociala, economica, politica si culturala.

Eurodeputatii romani au luat si ei cuvantul in dezbatere, fiind unii dintre cei mai activi pe aceasta tema.

Adrian Severin (PSE) a mentionat ca extinderea UE a fost ultimul act de liberare a romilor, ei fiind in prezent cetateni europeni. "Probabil ei sunt cei mai europeni cetateni in termeni absoluti fiindca sunt doar europeni. Integrarea lor culturala, sociala si economica este o provocare europeana. De aceea ar trebui sa dispunem de o politica a romilor comuna. O strategie care face doar recomandari statelor membre, lasand la latitudinea acestora decizia si responsabilitatea finala, pur si simplu nu functioneaza", a declarat deputatul european.

Liberala Adina-Ioana Valean (ALDE) considera ca incepand cu anul trecut Italia a initiat "masuri de securitate disproportionate si socante." "Este momentul sa vedem Consiliul si Comisia luand masuri concrete pentru a determina Italia sa se alinieze legilor si valorilor europene. Avem nevoie de o evaluare a implementarii directivei UE anti-discriminare, cat si a celei privind libera circulatie. Trebuie sa intensificam abordarea integrata si implementarea Strategiei UE pentru romi. De asemenea, trebuie sa numim un comisar european insarcinat cu problemele romilor", a spus ea.

La randul sau, Marian-Jean Marinescu (PPE-DE) a reliefat ca autoritatile romane au elaborat o strategie de integrare a minoritatii roma, aprobata si urmarita de Comisia Europeana. Strategia cuprinde o serie de actiuni, in special in domeniul educatiei si al accesului pe piata muncii, respectand in totalitate standardele europene. "Ceea ce s-a cerut Romaniei trebuie sa se ceara acum oricarui alt stat membru: programe de integrare coerente bazate pe principiile europene. Aceste programe trebuie sa evite cu desavarsire actiuni discriminatorii, cum este recenta decizie a guvernului italian de amprentare sau actiuni in forta care pot aduce prejudicii cetatenilor corecti."506 vizualizari

 • +2 (4 voturi)    
  Italienii astia (Joi, 10 iulie 2008, 12:44)

  v [anonim]

  sunt niste cretini. Imi amintesc ca m-au ampretat si pe mine ( este adevarat, putin jenati de situatie) desi am fost detasat sa lucrez acolo vreo 4 luni, aveam viza, copii dupa diplome, etc... asta prin 2002 (zona Livorno) . Curios ca nu si pe colegii bulgari. Niste Garcia complet idioti sunt prin regionalele alea de politie te vizitau acasa si te intrebau la ce iti foloseste cutitul dupa masa (pentru taiat paine) executau si ei niste ordine de la centru fara sa gindeasca de loc, sau sa se adapteze in functie de situatie. Nu era picior de tigan prin zona aia, dar sper ca acum sa fie plin de ei. Sa le iasa pe nas, sa amprenteze non-stop si la sfirsit sa-i dea tiganul si un flit in ochi, pentru ca eu ca un intelectual ce eram nu m-am pretat la asta...
  • +1 (3 voturi)    
   Cine si cum a votat ! (Joi, 10 iulie 2008, 18:09)

   Scorman [anonim] i-a raspuns lui v

   Ar fi util sa se stie autorii initiativei si mai ales scorul din parlament, pt. ca articolul lasa impresia unei unanimitati sau foarte largi majoritati!

   Rezolutia propusa de grupul Socialist European (PSE), Alianta Liberal-Democratilor Europeni (ALDE), Verzi si de Stinga Unita Europeana (GUE/NGL) a fost adoptata cu 336 voturi pentru, 220 impotriva si 77 abtineri.

   Adica centristii, socialistii, comunistii si ecologistii au fost 100% pentru, ca de obicei cand e vorba de minoritari si au obtinut si sustinerea unor deputati de centru-dreapta din PPE, in total au adunat 336 voturi.

   Numai ca 297 de deputati au votat impotriva sau au refuzat sa se exprime public asupra chestiunii (ceea ce presupune ca fie habar n-au ce e problema asta cu rromii, putin probabil, fie se tem de ce va spune presa sau electoratul lor:)).

   Adica 53% au fost pentru si 47% n-au vrut sa condamne Italia !

   Si uite ca dintr-o data parca se vede ca pana si europarlamentarii, acesti campioni ai demagogiei "politicului corect", sunt juma-juma cand e vorba de rromi ! Ce sa mai vorbim de opinia publica, incercati sondaje, sa vedeti daca europenii ii considera pe rromi tot niste "europeni"!
 • 0 (4 voturi)    
  Tiganiada (Joi, 10 iulie 2008, 13:07)

  Budai Deleanu [anonim]

  Cu ipocrizia si iresponsabilitatea demagogica obisnuita, PE isi asuma rolul sau traditional de bagator in seama adjunct pe langa opinia publica europeana:))

  Care opinie e majoritar favorabila masurilor italiene, puneti la vot in orice stat UE si veti avea scoruri chiar mai mari ca in Italia :))

  Desigur, parazitii eurocrati se feresc de votul electorilor ca dreaku de tamaie si sa le spui cuvantul "referendum" e ca si cum ai pune usturoi pe usa vampirului :))

  Ei vorbesc in "numele poporului" insa in nici un caz nu vor ca poporul sa-si dea cu parerea in materie de tzigani, imigratie, islam, homosexualitate, etc.
  Nu, indemnul comunist iliescian e perfect valabil si la PE "voi munciti, noi gandim, restul circulati".

  Etnia indo-pakistaneza nu e "europeana", ea e purtatoare de pasapoarte eliberate in tari ale UE, e o notiune complet diferita. A fi european nu presupune doar sa te nasti in Europa si sa ai buletin de UE, e mult mai complex, mai profund, mai nobil, presupune sa asimilezi cultura europeana, sa te adaptezi valorilor civilizatiei europene, normelor sociale din Europa! Aveti impresia ca etnicii acestia au inteles asta? Organizati in clanuri semi-tribale in care isi insoara copiii de la 7 ani?

  Adevarul de care europarlamentarii se feresc e ca opinia europeana e satula de problema minoritatilor ne-asimilate, deja nu stiau cum naiba sa ii integreze pe arabi si negri, ne tot dadeau lectii de "rasism", acum nu stiu cum sa scape si de tzigani.

  Exista o limita de toleranta, e ca o limita de rupere la materiale, nu-ti poti bate joc, fara consecinte, de traditiile si cultura extraordinara din Europa, de identitatile nationale, de valorile morale si religioase. Nota de plata s-a intrezarit deja: 3 palme date tupeului UE, in Franta, Olanda si Irlanda.
  Atat timp cat UE si PE se vor preocupa mai mult de soarta rrrromilor, homosexualilor, africanilor, de marimea bananelor standard si topirea ghetarilor la polul nord decat de europeni, raspunsul va fi NU !
 • +2 (2 voturi)    
  discriminare (Joi, 10 iulie 2008, 23:06)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Nu stiu exact cum e legislatia acolo. Daca apare termenul rom in legi, atunci e discriminare, daca apare doar "tabere de nomazi" atunci nu e.
 • +1 (1 vot)    
  si altii amprenteaza in voie (Miercuri, 16 iulie 2008, 12:15)

  Amprentescu [anonim]

  Amprentarea este practicata de mult de SUA pentru solicitantii de viza in aceasta tara. Am inteles ca si Marea Britanie va introduce acest sistem.


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă