„Ca un bou la Quelle” in timpul saptamanii, o bere, doua-trei, televizor si somn usor! Am mai scris despre asta. Cam asa isi petrec romanii timpul de toate zilele, in Germania. Pana la o adica, in weekend. Totu-i planificat, mai putin berea. Sa ma scuze cei cu preocupari si hobby-ori alese! La festivalurile in aer liber, cu miros de mititei, langose si antren, poti spune cu mana pe inima ca: da, suntem intre ai nostri!

Intre ai nostri, ce-i drept, s-au amestecat destui nemti si alte natii din Nurnberg, la Festivalul Prichindelul de saptamana trecuta. Germania duce o politica de integrare a strainilor, tot ce e multi-culti suna politically correct. Astfel, mi s-a parut si mie ca Pricky suna mai bine in limba preferata a secolului, decat „Knirps”, cum s-ar traduce in germana „prichindel”.

Ovidiu Lazar, trofeul Prichindel 2008
Foto: Hotnews
De ce ne intereseaza un festival-concurs de copii si tineret? Chiar ca nu ne intereseaza, decat daca avem odrasle pe scena, „viitor de aur” in show-biz-ul romanesc si international. Ne intereseaza poate, ca vine o stea cunoscuta din tara, in completare la concurs si ca ne putem poza cu ea. Luam autografe de la Mihai Constantinescu, facem poze cu Calancea si Simona Secrier, aparem ca figuranti la televiziunile care filmeaza evenimentul.

O bauta, o hora si-o batuta, un flirt intre mititei si sarmalute, un zambet cu Hari Gromosteanu si micul Kevin Fruehwald, care peste cativa ani il va bate pe Maruta la moderatie de show-biz. Insa, dincolo de asta, au fost 46 de copii si adolescenti din Romania, Germania, Italia, Ungaria si Republica Moldova, care au cantat si dansat in concursul de la Aufsessplatz Nurnberg, intre 20-22 iunie, si care au facut toate paralele. In ghilimele, caci intrarea si preumblarea prin piata cu festivalul au fost gratis.

Ar fi prea lunga lista cu numele celor care au participat la concurs si care, ca sa nu fie discutii, au luat diplome si premii la fel, dulciuri si mingi de fotbal de la sponsorul Western Union. Western a mai dat doua premii in obiecte muzicale Mariei Beatrice, care canta populara de tremura codrul, si lui Ovidiu Lazar din Oradea, castigatorul trofeului „Prichindelul 2008.”.

Ovidiu e plin de trofee: Mamaia Copiilor, Delfinul, in 2007. A aparut si la mai toate TV-urile importante din tara. N-are inca impresar, insa il invata si ghideaza profesoara sa, Valeria Miscutia. Ovidiu e tare, se imbraca roz-visiniu si canta pop-dance. Cu „Cat de frumoasa esti”, compusa de Andrei Tudor, pe text de Andreea Andrei, din repertoriul lui Mihai Traistariu, el a rupt sufletele juriului si fanilor din piata nurnbergheza.

Tragand linie, un festival-concurs reusit, cu mii de oameni in ascultare si perindare. Din culise, despre bucuriile si obstacolele organizarii unui astfel de concurs, ne-a spus cateva cuvinte Doina Fruehwald, presedintele Asociatiei Casa Romaneasca din Nurnberg, care a pus pe roate, pentru a treia oara, promovarea micilor talente romanesti in Germania.

Prichindea in concurs
Foto: Hotnews
„Festivalul-concurs Prichindelul aduce in 2008 o calitate superioara celor doua din anii precedenti”. Prin aceasta, ea se refera la calitatea prestatiei pe scena, la „copiii extraordinari”, dar si la „colaborarea copil-profesor-parinte-organizator”, un lucru greu de realizat, pentru a satisface toate toanele de concurs.

„N-am primit nici un ajutor, de niciunde, in afara de sponsorii Tarom, Western Union, Macelaria Fronius, Busunternehmen Pletl. Ministerul de Externe ne-a trimis un e-mail in care ne-a spus ca nu au fonduri pentru noi, motiv pentru care nu am indraznit sa ma intind prea mult, pentru ca totul este din buzunarul propriu”.

„Institutul Cultural Roman ne-a trimis si el raspuns negativ”, a continuat Doina Fruehwald. „ E strigator la cer, se finanteaza alte festivaluri la care romanii vin, beau bere si scuipa seminte, in timp ce eu pun tot ce pot, pentru ca acesti copii talentati sa se afirme in Europa, in Germania”.