O varianta preliminara a Pactului european pentru imigratie si azil prezentata de Franta, in ianuarie, incuraja introducerea unor asemenea contracte, prin care imigrantii care doreau sa se stabileasca pe termen lung in tarile UE si-ar fi luat angajamentul sa invete limba si sa adere la valorile tarii gazda.

O varianta noua, din 16 iunie, obtinuta de Reuters, nu mai contine referirea la aceste contracte, invitand doar statele membre UE sa promoveze integrarea imigrantilor "in modul care li se pare potrivit". "O mare parte dintre statele membre au simţit că astfel de contracte obligatorii nu ar fi soluţia corectă", a declarat unul dintre oficialii europeni referitor la acest plan, care va fi discutat de miniştrii UE în Franţa săptămâna viitoare.

Diplomaţii sunt de părere că unele state cu opinii mai liberale în privinţa muncitorilor imigranţi doresc de asemenea ca textul francez să încurajeze imigraţia pentru a umple golurile cu forţă de muncă calificată, şi nu numai cu cea înalt calificată.

Comisia Europeană argumentează că este nevoie de mai mulţi imigranţi pentru a compensa procesul de îmbătrânire a populaţiei în cadrul UE, dar statele membre au fost foarte reticente faţă de politicile comune privind migraţia economică, argumentând că aceasta ţine de protecţia naţională.

Conform propunerilor franceze, liderii UE vor milita pentru limitarea imigraţiei ilegale şi vor expulza mai mulţi imigranţi ilegali, conform angajamentelor anterioare referitoare la adoptarea politicilor comune privind azilul şi datele biometrice pentru vize, până în 2010.

Peste 200.000 de imigranţi ilegali au fost arestaţi în UE în prima jumătate a lui 2007, dintre care mai puţin 90.000 au fost expulzaţi.