Un alpinist de origine romana a murit pe Muntele Rainier din apropiere de Seattle (statul Washington) dupa ce a fost surprins de un viscol puternic, informeaza The News Tribune.

Potrivit informatiilor, Eduard Burceag, in varsta de 31 de ani, a incercat sa-si salveze sotia, Mariana, si pe prietenul sau, Daniel Vlad, in varsta de 34 de ani.

Cei trei erau alpinisti experimentati, dar nu aveau cu ei echipament potrivit pentru conditii meteorologice atat de severe, mai scrie sursa citata. Desi erau pregatiti pentru catarare, ei nu aveau corturi sau saci de dormit, lucru care s-a dovedit fatal.

Alpinistii au fost surprinsi luni de o furtuna de zapada, insotita de vanturi puternice. Temperaturile au coborat la -20 de grade Celsius, in timp ce stratul de zapada atingea 60 de cm. Ei au sapat o groapa unde s-au adapostit, iar Burceag s-a asezat in asa fel incat sa-si protejeze sotia si prietenul, fiind expus furtunii de zapada.

Alpinistii au incercat sa ia legatura cu servicul de urgenta 911, lucru pe care l-au reusit abia in cursul diminetii de marti. Autoritatile nu au putut incepe insa operatiunile de salvare din cauza conditiilor meteo nefavorabile. In cele din urma, Daniel Vlad a plecat in cautarea salvatorilor care au reusit sa-i localizeze pe sotii Burceag.

Un elicopter al armatei a recuperat-o pe Mariana Burceag miercuri dimineata, in timp ce trupul lui Burceag a fost coborat in cursul dupa-amiezii de ieri.

Mariana Burceag si Daniel Vlad au suferit degeraturi, hipotermie severa si au fost internati in Harborview Medical Center din Seattle. Dupa ce au fost tratati de medici, cei doi au fost externati, urmand sa fie supusi, in saptamanile urmatoare, unor examene amanuntite.

Potrivit publicatiei, Eduard Burceag era de profesie inginer si lucra in Seattle.

Cititorul Romanescu (multumim pentru informatii!) ne-a scris ca Eduard era nascut in Suceava si era absolvent al Universitatii din Iasi.