Ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Rochi, aflat in vizita la Bucuresti, a declarat marti ca Italia se confrunta cu o situatie de urgenta si ca autoritatile au obligatia si datoria de a le oferi cetatenilor siguranta. Acesta a fost mesajul pe care Ronchi l-a transmis in intalnirile pe care le-a avut marti cu oficialii romani.

"Italia are o politica de deschidere. Nu ne caracterizeaza xenofobia si rasismul, dar in Italia nu mai poate exista politica de toleranta", a spus ministrul italian. Acesta a subliniat ideea ca Italia are obligatia sa-si apere cetatenii si ca legile italiene privind siguranta sunt in spirit european. Ronchi a aratat ca infractionalitatea nu are nationalitate si ca masurile trebuie aplicate pentru protejarea cetatenilor italieni.

"Greseste cine crede ca imigratia inseamna infractionalitate. In Italia, imigratia este o resursa pentru economie si societate", a precizat Ronchi. "Este nevoie de imigratie in Italia, dar trebuie opriti cei care vor sa comita infractiuni", a sustinut acesta. Ministrul a constatat ca autoritatile romane sunt dispuse sa lupte impotriva infractionalitatii alaturi de cele italiene avand in vedere ca relatia dintre cele doua tari este importanta si va deveni si mai importanta.