Luni, in Italia continua desfasurarea alegerilor politice si administrative. Romanii, in calitate de cetateni comunitari, au drept de vot electoral administrativ activ si pasiv, adica pot vota si pot fi alesi in functia de consilieri in primarii. La Viterbo, mic oras situat la 80 de km la nord de Roma, romanii reprezinta cea mai numeroasa comunitate de imigranti. Italienii cu drept de vot la Viterbo sunt in numar de 51 964. Si peste 3000 de romani cu acte in regula au in teorie dreptul de a se prezenta la urne. Dintre ei, circa 800 s-au inscris pe listele electorale rezervate cetatenilor comunitari.

Candidata romanca: “Nu vreau sa-i numesc pe romani imigranti, pentru ca aici nimeni nu le zice imigranti francezilor sau spaniolilor”

La Viterbo exista doar un candidat roman pentru functia de consilier. Este vorba de Gabriela Violeta Vidussoni, care traieste in Italia de 35 de ani. Bunicul ei a fost printre primii emigranti italieni in Romania stabiliti la Targu Ocna. Apoi, in anii ’70, ea s-a intors in tara de origine a bunicului.

Fiul Gabrielei Vidussoni, Paolo, desi nascut in Italia, are dubla cetatenie si vorbeste perfect romaneste. “Destinul a vrut ca eu sa ma intorc in Italia, de unde plecase bunicul meu. Sunt mandra ca sunt romanca, desi sunt stabilita aici de zeci de ani. Tocmai pentru ca sunt mandra de radacinile mele, am decis sa candidez. As vrea sa am posibilitatea sa fac ceva pentru conationalii mei de aici, de la Viterbo. Nu vreau sa-i numesc pe romani “imigranti”, pentru ca aici nimeni nu le zice “imigranti” francezilor sau spaniolilor prezenti in Italia. Nu va fi usor sa obtin un post de consilier, dar macar stiu ca am incercat, si e un prim pas al comunitatii”, ne-a declarat Gabriela Vidussoni.

“Am mers din casa in casa pentru a-i informa pe romani ca au drept de vot”

Adrian Bratu, exponent al comunitatii din Viterbo, a declarat pentru HotNews.ro ca “pana in preziua alegerilor, s-au inscris pe listele electorale de la Viterbo circa 800 de romani, dintr-un total de 3000. Este un semn pozitiv, arata dorinta conationalilor nostri de a participa, indiferent daca voteaza cu stanga sau cu dreapta. In mod paradoxal, intr-un oras mic, cum este Viterbo, s-au inscris, cred, mai multi romani decat la Roma. Noi am dus o campanie de informare sustinuta, contactand practic romanii din casa in casa, si invitandu-i sa se inscrie pe listele electorale”.

“Unii patroni italieni au incercat sa-i influenteze pe romani, amenintandu-i”

Datorita prezentei numeroase a conationalilor nostri pe listele electorale, Viterbo a devenit scena unor confruntari dure pentru acapararea voturilor romanilor. Presa italiana si presa romaneasca din Peninsula au relatat despre denuntul facut de Catalina Sava, o alta reprezentanta a comunitatii romanesti . Ea a trimis mediilor de informare din Peninsula o scrisoare prin care se arata cum sunt obligati unii romani sa voteze pentru anumiti candidati italieni.

Catalina Sava a declarat pentru HotNews.ro ca este satisfacuta de faptul ca apelul ei a fost luat in considerare de presa, ca un semnal de alarma si un avertisment pentru ca asemenea episoade sa nu se mai repete.

“Ulterior, am vorbit cu romanii amenintati, indemnandu-i sa mearga la Procuratura si sa denunte, la randul lor, ceea ce li s-a intamplat. Au avut unele ezitari. Imi dau seama ca este dificil sa o faca, pentru ca se tem sa-si piarda locul de munca”, ne-a mai precizat Catalina Sava.

“Romanii de la Viterbo, prin prezenta lor numeroasa, pot alege cel putin doi consilieri. Unii dintre concetatenii nostri, obligati sa se inscrie pe listele electorale si sa-i determine si pe alti romani sa o faca, pentru a vota intr-o anumita directie au fost amenintati de patronii lor, ca, in caz contrar, vor pierde locul de munca”, a spus Catalina Sava.