Pe data de 24 februarie, A. F., un baiat roman de 13 ani din Civitavecchia, de langa Roma, a lesinat in casa. Parintii l-au dus la sectia de urgenta a spitalului San Paolo din localitate. Aici, medicii, in urma examenelor facute, si-au dat seama ca baiatul nu e bolnav, ci a fost batut. Practic, nu isi mai simtea nici umarul, nici bratul. Pus in fata evidentei, copilul a recunoscut ca un coleg de scoala, un repetent de 15 ani, il batea in fiecare zi. Dar cazul de extrema violenta de la Civitavecchia nu este singular. In acelasi oras, mai multe mame romance se plang de agresiunile suferite de copiii lor la scoala.

A rabdat cat a putut, dar duminica durerea a fost prea mare si a lesinat. Medicii au alertat politia, iar carabinierii au identificat agresorul, pe care l-au pus sub acuzare (in stare de libertate datorita faptului ca este minor).

Presa din Italia a relatat despre caz, spunand ca baiatul ar putea ramane invalid pe viata. Din cauza suferintei vii si a preocuparii intense, mama baiatului, aflata in spital alaturi de fiul ei, nu a putut sa ne dea mai multe amanunte.

“Multi copii italieni nu au cei 7 ani de acasa”

Parintele Gheorghe Picu, parohul romanilor din Civitavecchia, cunoaste cazul. El spune ca baiatul este si acum internat in spital, in asteptarea unei operatii. L-a vizitat chiar in timpul internarii.

“Nu poate misca bratul stang. Medicii incearca sa vada prin intermediul unui aparat cu rezonanta magnetica daca sunt afectati nervii si muschii. Copilul nu a vrut sa spuna nimic despre ce patea la scoala, a fost nevoie de intrebarile insistente ale politistilor. Nu cred ca este o problema care ii afecteaza doar pe copii romani, ci si pe cei italieni. Multi copii din Peninsula sunt putin educati, nu au, efectiv, cei sapte ani de acasa. Despre parintii batausului, profesorii spun ca, in doi ani de zile, nici nu i-au vazut la fata. Doar dupa ce a fost acuzat de politie, s-a prezentat la scoala… bunica lui. De vina sunt si parintii italieni, care nu stiu sa-si educe copii”, incheie parintele Picu.

Dar cazul de extrema violenta de la Civitavecchia nu este singular. In acelasi oras, mai multe mame romance se plang de agresiunile suferite de copii lor la scoala. Ele considera ca fiii lor sunt luati in ras, batjocoriti sau chiar batuti, mai ales datorita faptului ca sunt romani.

Batjocorit la scoala pentru ca e roman: “Ai sa ajungi zugrav, ca toti romanii”

Un alt caz semnificativ este al unei mame din Civitavecchia, S.D., care nu a dorit sa-i fie divulgata identitatea. Ea a apelat la un avocat pentru a solicita schimbarea numelui de familie al fiului ei. Cauza este dureroasa: copilul este batjocorit la scoala, pentru simplul fapt ca este roman. Fiul ei, A….., in varsta de 14 ani, poarta numele de familie al tatalui, de care romanca a divortat cu cativa ani in urma.

Baietelul a crescut in Italia din 2000, an in care a parasit definitiv Romania. “A intrat la scoala direct in clasa a doua, si a invatat limba italiana in cateva saptamani", dupa cum ne declara mama sa. "In prezent, vorbeste numai in italiana, fara nici un accent romanesc. Toti cei cu care intra in contact cred ca este italian. Doar colegii sai stiu ca este roman, din cauza numelui de familie. Dar cei mai multi nu pierd ocazia sa-l ia in ras aproape in fiecare zi”, spune femeia.

"In primii ani de scoala nu a avut nici o problema. Colegii lui erau mai mici si nu intelegeau diferenta intre italieni si straini. Necazul a inceput de cand merge la gimnaziu. Acum colegii de clasa sunt mai mari, au 13- 14 ani si l-au transformat in tinta preferata a batjocurilor. Doar pentru ca este roman! Desi este cel mai bun din clasa, il jignesc, spunandu-i mereu: tu ai sa ajungi un zugrav, ca toti romanii. Il mai iau in ras pentru numele de familie. De catva timp copilul meu nici nu mai vrea sa auda de Romania. Ii este rusine ca e roman! Si-ar dori sa obtina cetatenia italiana, si sa uite de unde a venit. Vine acasa si plange. Nu e bine ca vrea sa-si nege originile, dar este disperat”, isi incheie romanca marturisirea.

Culmea amenintarilor: “la moarte!”, “pe rug!”

Mama, ajunsa la capatul rabdarilor, ne povesteste toate demersurile ei pentru a imbunatati situatia: “Voi cere ajutorul unui psiholog, pentru ca imi dau seama de traumele grave pe care le are. Am fost in repetate randuri sa vorbesc cu profesorii. Dar ei mi-au spus ca nu e nimic grav. Ba chiar directorul scolii mi-a sugerat ca ar fi vina copilului, ca este prea sensibil. Mi-a recomandat sa insist ca baiatul sa nu-si nege originile, si sa fie discutate problemele in clasa. Ultima data, (vineri, 29 februarie- n.red.) fiul meu a venit acasa si mi-a zis: Mama, nu mai pot. Azi si-au batut joc de mine toata ziua. Unii colegi m-au amenintat: “la moarte!”, sau “pe rug!”

“Cand profesoara, intr-un tarziu, a intrebat ce se intampla, cei din clasa au spus ca baiatul meu a inceput sa-i injure pe romaneste. Cum se poate asa ceva, cand el nu vorbeste aproape deloc romaneste?”- se intreaba mama.

In alta zi copilul a fost insultat si batut de doi colegi in afara scolii. “ I-au dat pumni si picioare in spate. Dar baiatul stie sa se apere pentru ca face sport. Apoi a intervenit tatal unui alt elev. Chiar si pentru a face sport, fiul meu a insistat sa fie inscris la o alta sala decat cea frecventata de colegii sai. Sala se afla la 2 kilometri distanta, dar nimeni nu cunoaste ca e roman”.

“Vreau sa-i schimb baiatului numele de familie”

Acum singura solutie acceptabila pentru familie pare a fi schimbarea numelui. “ Am angajat un avocat si lupt sa-i schimb numele baiatului. Ii voi pune numele meu, care se aseamana cu un nume italian, de prin partile Venetiei. Nu stiu cat va dura pana voi reusi, dar am decis sa urmez aceasta cale. Din pacate, in Italia, parintii vorbesc in casa impotriva romanilor, iar copiii repeta la scoala ceea ce invata de la parinti. Cu mana pe inima pot spune ca in Italia exista mult rasism cu privire la romani, mai ales in ultimele luni”.

Cazuri similare de violenta intre colegii de scoala mai exista in Peninsula. Sunt numite bullismo, de la termenul englez bullying - si sunt foarte des intalnite si combatute la nivel national printr-o campanie a Ministerului Invatamantului.

Oficialitatile italiene nu raspund

HotNews.ro a incercat in repetate randuri sa obtina de la Ministerul Invatamantului din Italia precizari cu privire la cazurile din Civitavecchia. Reprezentantii Ministerului ne-au trimis la Inspectoratul regional Lazio. De la inspectorat, am fost indrumati sa o contactam pe responsabila cu asemenea cazuri, care nu a raspuns pana acum la apelurile noastre telefonice sau via email.