Duminica incepe la Venetia celebrul Carnaval, cunoscut in toata lumea, la fel ca si cel de la Rio de Janeiro. Anul acesta carnavalul din laguna este dedicat celor cinci simturi si are un titlu semnificativ: SENSATION (Senzatie). Motto-ul manifestarii este: "Romania... in tutti i sensi, tutti i sensi in festa!"- “Romania, in toate sensurile, toate simturile in sarbatoare”. Pentru ca tocmai Romania are un rol special in editia din acest an a celebrului carnaval. Rol despre care vorbim cu responsabilul artistic si tehnic al Carnavalului organizat de Primaria orasului Venetia, Calogero Lo Giudice.

Ce noutati aduce carnavalul de la Venetia si care este rolul Romaniei in editia 2008 ?

Calogero Lo Giudice: Editia 2008 a Carnavalului se intituleaza: “Sensation - 6 sensi per 6 sestieri” (Senzatie - sase simturi , sase cartiere) - Romania este cel de-al saselea simt. Carnavalul de la Venetia isi are traditia sa, dar in 2008 am lansat un nou proiect cultural. Incepand din acest an, la fiecare carnaval vom avea un oaspete de onoare. Vom acorda in fiecare an un spatiu special unei anumite tari, care va deveni protagonista evenimentului. Prima tara invitata care va inaugura noul concept de carnaval venetian a fost aleasa tocmai Romania. Astfel, Romania este unica tara invitata de onoare in 2008.

Cum a fost promovata ideea ca tocmai Romania sa inaugureze seria invitatilor de onoare?

Calogero Lo Giudice: Ideea a fost aceea de a accentua politica de deschidere internationala pe care doreste sa o promoveze primaria Venetiei. In plus, am avut o colaborare fructuoasa in ultimii ani cu Institutul Cultural Roman din Venetia. In alta ordine de idei, am dorit sa accentuam deschiderea tocmai spre tarile Europei de Est, pentru a arata dorinta de a le cunoaste mai bine. Sa redescoperim cultura acestor tari. Nu in ultimul rand, este un raspuns la campania de dezinformare mediatica, ce a avut loc in Italia in ultimul timp, cand au fost accentuate episoadele de cronica neagra legate de romani.

Cum va fi reprezentata Romania la Carnaval?

Calogero Lo Giudice: Am invitat numerosi artisti din Romania. Printre ei se numara Dan Puric, compania teatrului Masca din Bucuresti, apoi orchestra Filarmonica, ansamblul de dansuri Calusarii, alti cantareti si grupuri de muzica usoara romaneasca - de la jazz pana la muzica alternativa.

E o sarbatoare care se va desfasura in pietele si teatrele cunoscute ale Venetiei si nu numai: Piata San Marco, Teatrul Goldoni, Teatrul Junghans della Giudecca, Pavilionul Italiei la Bienala. Vor avea loc peste 40 de spectacole, cu circa 150 de artisti, in marea lor majoritate romani. Luni, 28 ianuarie, va avea loc in Piata San Marco concertul de muzica clasica sustinut de Filarmonia din Bucuresti.

Care va fi momentul culminant al Carnavalului?

Calogero Lo Giudice: Spectacolele se vor desfasura de dimineata de la ora 10 si pana seara tarziu. Punctul culminant va in seara de marti, de lasata secului. De joi si pana marti, concertele muzicale vor dura toata noaptea, pana dimineata. Marti, incepand cu ora 23, va fi momentul asteptat de toata lumea: celebra parada a Carnavalului de la Venetia. Va fi o adevarata sarbatoare, iar protagonistii paradei vor fi faimosii Calusari romani, cu dansul lor traditional.

Dvs. ati coordonat din punct de vedere tehnic si artistic evenimenul. Cum a decurs organizarea?

Calogero Lo Giudice: Eu am condus organizarea evenimentului din partea primariei Venetiei, si anume a Departamentului pentru cultura din cadrul primariei. Am avut o colaborare foarte buna cu institutiile romanesti, cu ministerele de Externe si cel al Culturii si, asa cum am amintit, cu Institutul roman de cultura si cercetare umanistica din Venetia, precum si alte institutii.