Duminica 20 ianuarie a avut loc la Roma inaugurarea sectiei in limba romana a bibliotecii Borghesiana, din sectorul 8 al capitalei Italiei. "Invit pe romani sa se simta ca la ei acasa in bibliotecile din Roma", declara Igino Poggiali, presedintele bibliotecilor din Roma. Evenimentul a fost organizat de Primăria Romei, prin Departamentul de Politici Culturale, Bibliotecile din Roma, Asociaţia IRFI onlus şi organizatia Roma multietnica.

Cu manifestarea de duminica se inchide un ciclu de inaugurari de secti in limba romana in cinci biblioteci din capitala Italia. Fondul de carte din cele cinci secti inaugurate cuprinde peste 400 de carti in limba romana de autori romani si straini, atat clasici cat si contemporani. "Este doar un inceput si cu aceasta ocazie invit romanii in bibliotecile noastre", a declarat Igino Poggiali, directorul reţelei de biblioteci din Roma. " In total dispunem la Roma de mai multe mii de volume in romaneste, care pot fi imprumutate in regim interbibliotecar.

Sectiile inaugurate sunt in intregime dedicate cititorilor de limba romana, dar este o invitatie si pentru italieni sa se apropie de limba si cultura romaneasca".

Intrebat cum este privita inaugurarea unor sectii in limba romana in bibliotecile din Roma in actualul context de tensiune legat de comunitatea romaneasca, Poggiali a tinut sa precizeze: " recentele episoade de cronica au fost exagerate nejustificat . Siguranta publica e un bine la care tinem cu totii, dar cultura si lectura sunt valori care trebuie impartasite universal. Eu nu ii consider pe romani drept imigranti, ci cetateni europeni. Si ii tratez ca pe un italian care vine de la Torino de exemplu. Trebuie sa iesim din contextul national si sa-l consideram pe Eminescu al nostru asa cum il consideram pe Dante, de exemplu".

La sfarsit, Poggiali invita cititorii romani " sa se simta in bibliotecile din Roma ca la ei acasa, asa cum si eu as vrea sa ma simt cand merg intr-o biblioteca in Romania". Reteaua de biblioteci din Roma a semnat un acord special si cu Universitatea La Sapienza pentru a imbogati fondul de carte romaneasca.

Inaugurarea a fost insotita de un spectacol organizat de Asociatia italo-romana Italia Romania Futuro Insieme. Corul de copii de la parohia catolica Grotte Celoni a interpretat cantece si colinde romanesti, s-au recitat poezii de Mihai Eminescu. La sfarsit Ansamblul "Flori de mai" a prezentat publicului dansuri de muzica populara romaneasca in costume traditionale.

Pentru a avea acces la fondul de carte in limba romana, cei interesati trebuie sa se prezinte in una din bibliotecile din Roma cu un document de identitate, chiar romanesc. Inscrierea este gratuita. Utilizatorii pot imprumuta pana la 4 carti timp de o luna.