Ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat in urma decesului unui cetatean roman care a fost gasit mort luni dimineata, la 24 de ore dupa producerea noului cutremur din Italia, in masina sa, unde a dormit noaptea trecuta. Presa italiana a scris ca un roman in varsta de 56 de ani care a dormit in masina din cauza cutremurului a fost gasit mort, decesul survenind posibil in urma unui stop cardiac cauzat de frig. MAE roman mai informeaza ca nu sunt cetateni romani spitalizati in urma cutremurului.

"Ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat si a facut demersuri pe langa autoritatile italiene cu privire la decesul unui cetatean roman, care a survenit in cursul acestei dimineti, la 24 de ore dupa producerea seismului. Cauza decesului urmeaza a fi stabilita in perioada urmatoare. Ambasada Romaniei la Roma este in contact cu familia cetateanului roman, fiind pregatita sa acorde asistenta in vederea repatrierii", precizeaza MAE, in legatura cu decesul cetateanului roman.

MAE mai arata ca "o mare parte dintre cetatenii romani care si-au pierdut locuintele in urma cutremurului din 30 octombrie 2016 au fost transferati in hotelurile din zona lacului Trasimeno (regiunea Umbria). Misiunea diplomatica de la Roma este in legatura cu autoritatile locale pentru a afla informatii cu privire la cetatenii romani ramasi fara adapost, precum si locatiile exacte unde au fost mutati".

Doi cetateni romani din zonele afectate de cutremur au solicitat sprijin pentru repatriere, acestia urmand sa se deplaseze in Romania in perioada imediat urmatoare, iar alti doi romani care cerusera sprijin se afla in drum spre Romania.

MAE precizeaza ca o echipa consulara mobila din cadrul Ambasadei Romaniei la Roma s-a deplasat astazi in zona afectata de cutremur din regiunea Umbria, pentru a oferi asistenta consulara cetatenilor romani, iar o alta echipa consulara mobila, din cadrul Consulatului General al Romaniei la Bologna, este pregatita sa se deplaseze in zona calamitata, pentru a acorda asistenta consulara, daca vor exista solicitari de sprijin la fata locului.

Atat Ambasada Romaniei la Roma, cat si Consulatul General al Romaniei la Bologna continua monitorizarea situatiei, fiind pregatite sa acorde asistenta consulara, in caz de necesitate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Italia (0039) 06 835 233 58, (0039) 06 835 233 56, (0039) 06 835 233 52; (0039) 06 835 233 44, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau pe numarul de urgenta al misiunii diplomatice de la Roma (0039) 3451473935(Lazio, Umbria, Abruzzo) si Consulatului General al Romaniei la Bologna +39 349 1178220 (Marche, Emilia-Romagna si Toscana).