​FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) condamnă vehement declarațiile fostului premier Victor Ponta, care a sustinut ca celebrele cozi din diaspora de la alegerile prezidentiale din anul 2014 au fost formate nu din cauza că nu au fost asigurate suficiente secții de votare, ci din cauza că românii s-au așezat "de 3,4 ori la coadă ca să se vadă la televizor". "Este cea mai mare jignire care li se poate aduce românilor din diaspora care în 2014 după ce au parcurs sute de kilometri, au stat la cozi chiar 8 ore și unii dintre ei nu au mai apucat să voteze. Este o jignire și pentru cei care au stat la cozi în ploaie și s-au îmbolnăvit. Sau pentru cei care după ce au stat 8 ore la coadă, li s-au închis porțile secțiilor de vot în nas, sau au fost bătuți de polițiile străine chemate la ordinele ambasadelor românești", arata FADERE, intr-un comunicat.

Romanii din diaspora mai amintesc ca "Domnul Ponta a mai spus, că el a pus secții de vot la fel ca în 2009 și că nu își explică de ce acum a fost scandal și în 2009 nu. Reamintim că domnul Ponta a primit pe 14 August 2014 o scrisoare din partea FADERE în care i se arăta clar câte secții de vot trebuie puse în diaspora și unde. Nu a avut nici o scuză să spună că nu știa că între 2009 și 2014 numărul românilor a crescut în unele locuri de 3 ori și astfel nu poți pune același număr de secții de vot ca în 2009."

De asemenea, FADERE arata ca "Din ce în ce mai mulți români din diaspora vorbesc despre o campanie sistematică a PSD de a-i dezbina pe românii din diaspora de cei din țara, stânga urmând să câştige astfel voturile unei anumite categorii care ar fi supărate pe cei plecați în afară țării."

Potrivit presedintelui Federației asociațiilor de români din Europa, Daniel Țecu, "Diferențele dintre românii din diaspora si cei din țara nu se pot compara nici măcar cu diferențele dintre romanii din regiuni diferite. Românii din afara țării sunt fiii, prietenii, soții sau nepoții, celor din țară. În cele mai multe cazuri au ales ca pentru un timp sa lucreze în afara țării si sa strângă bani pentru ei si pentru familiile lor din țară. Orice încercare de a-i dezbina pe unii împotriva altora, se va întoarce împotriva celor care au inițiat-o."