Mesaje de solidaritate din partea britanicilor au fost agatate de vitrina distrusa a magazinului romanesc din Norwich, care a fost vizat de un atac cu torte incendiare in primele ore ale zilei de vineri, pe fondul sentimentelor rasiste care zguduie Marea Britanie dupa votul pentru iesirea din Uniunea Europeana, scrie publicatia Estern Daily Press, citata de News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Britanicii s-au adunat sambata de-a lungul strazii Magdalen din Norwich, pentru a-si arata sustinerea pentru patronul roman al carui magazin a fost atacat.

Autoritatile sunt reticente in a da o declaratie cu privire la motivele atacului, insa nu au eliminat posibilitatea unei motivatii xenofobe.

Peste o suta de britanici au luat parte la marsul de solidaritate fata de comunitatea de imigranti din Norwich.

"Am avut o prezenta fantastica si este minunat sa vezi cati oameni sunt aici. Este foarte important sa ramanem impreuna pentru a le arata imigrantilor ca sunt bineveniti in Norwich", a declarat organizatorul Jan McLachlan.

Marsul de solidaritate a avut loc in ciuda vremii capricioase, iar sute de mesaje scrise, pe bucati de hartie in forma de inima, au fost lasate in vitrina distrusa a magazinului.

Aceasta este doar una dintre initiativele care au avut loc dupa incendierea magazinului.

In numai cateva ore, peste 26.000 de lire sterline au fost adunate din donatii.

Fiica proprietarului, Andreea Abraham, in varsta de 23 de ani, a fost prezenta la marsul de solidaritate si le-a multumit tuturor pentru sustinerea demostrata.

"Am crezut ca vor veni poate 10 sau 20 de oameni. Dar cand am vazut toti acesti oameni, am fost surprinsa. Nu pot sa cred. Este un lucru foarte bun, nu doar pentru noi, dar pentru toata lumea, sa ramanem uniti in aceste momente".

Magazinul va ramane, cel mai probabil, inschis in timpul saptamanii viitoare. Produsele au fost deteriorate, iar vitrina a fost acoperita cu un placaj de lemn, dupa ce atacatorii au aruncat cu o caramida in fereastra si au pornit un foc in interiorul magazinului.

Autoritatile au sustinut ca ancheta este in desfasurare.

Ministerul Afacerilor Externe are in atentie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca avand caracter discriminatoriu.

In acest sens, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Londra, MAE a solicitat autoritatilor britanice sa clarifice aceasta situatie si sa previna orice intensificare a tensiunilor sau a oricaror acte ostile la adresa cetatenilor romani din Marea Britanie", informeaza MAE, care condamna orice manifestare extremisa sau discriminatorie la adresa cetatenilor romani.

Totodata, ministerul multumeste comunitatii de afaceri din orasul bitanic, care s-a solidarizat cu familia de romani afectata de incident.

"Statul roman urmareste sa previna, prin cooperarea cu autoritatile britanice, o eventuala escaladare a actiunilor de intimidare la adresa cetatenilor romani si indeamna cetatenii romani care au cunostinta de astfel de incidente sa informeze atat autoritatile britanice competente, cat si Ambasada Romaniei la Londra", mai transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Politia britanica a inregistrat o crestere cu peste 40% a numarului de infractiuni rasiste in ultimele saptamani ale lunii iunie, perioada in care a avut loc referendumul privind apartenenta la UE si cand campania s-a concentrat pe migratie.